Acidificarea oceanelor a dat lovitura de graţie în timpul Marii Extincţii
alte articole
În urmă cu aproximativ 252 de milioane ani, într-un eveniment care mai târziu va fi cunoscut drept cea mai mare extincţie în masă pe care Pământul a văzut-o vreodată, mai mult de 90% dintre toate speciile marine şi aproape 70% dintre animalele şi plantele terestre au dispărut. Cercetarea sugerează acum că evenimentul de extincţie din Permian-Triassic, numit pe bună dreptate "Marea Moartă" sau Marea Extincţie din Permian, a fost cauzat, cel puţin în parte, de acidificarea oceanelor (creşterea pH-ului).
Potrivit înţelegerii noastre actuale, activitatea vulcanică extremă în trapele siberiene a lansat cantităţi uriaşe de dioxid de carbon în atmosferă, declanşând începutul evenimentului de extincţie, care se crede că a avut loc într-un interval de 60.000 ani. Cel mai recent studiu, publicat în revista Science, susţine că, atunci când oceanele au absorbit dioxidul de carbon eliberat în atmosferă, au devenit prea acide pentru a susţine viaţa marină - oferind un al doilea impuls extincţiei masive.
"Oamenii de ştiinţă au suspectat de mult că acidifierea oceanelor a apărut în timpul celei mai mari extincţii în masă din toate timpurile, dar dovezile directe au lipsit până acum", a declarat autorul principal al studiului, Matthew Clarkson, un geochimist de la Universitatea din Otago din Dunedin, Noua Zeelandă.
Aceste dovezi au fost colectate prin analiza rocilor care se aflau pe fundul oceanului la acel moment, descoperite în Emiratele Arabe Unite. O schimbare bruscă a nivelului pH-ului oceanelor - ce a avut o durată de aproximativ 10.000 de ani - a fost relevată prin compararea ratelor de izotopi de bor în aceste roci antice din Permian.
"Aceasta a fost o schimbare enormă a acidităţii", a afirmat Clarkson. "Este o schimbare atât de rapidă, încât oceanul nu poate amortiza creşterea nivelului de dioxid de carbon".
În timp ce studiul aruncă o lumină asupra sfârşitului perioadei de extincţie din Permian, el are implicaţii importante pentru viaţa care există în prezent pe această planetă. Rezultatele ajută oamenii de ştiinţă să înţeleagă ameninţarea pentru viaţa marină datorită acidificării oceanelor din zilele noastre, a notat Clarkson în declaraţia lui.
"Aceasta este o constatare îngrijorătoare, având în vedere că putem vedea deja, în prezent, o creştere a acidităţii oceanelor, care este rezultatul emisiilor de carbon", a adăugat Clarkson.
Studii recente au arătat că în urma eliberării emisiilor de carbon umane în atmosferă, aciditatea apelor oceanice de suprafaţă a crescut cu aproximativ 30% de la începutul revoluţiei industriale şi că până la sfârşitul secolului, apele de suprafaţă ar putea fi aproape cu 150 % mai acide.
Efectul acestei perturbări în nivelul normal al pH-ului din oceanele Pământului se observă deja asupra organismelor marine. Un studiu recent a tras un semnal de alarmă asupra albirii coralului răspândit în Pacific - un fenomen care are loc atunci când coralii sunt stresaţi din cauza temperaturilor în creştere şi a acidităţii.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook