Acest sfat vă poate face mai politicoşi
alte articole
În copilărie, adulţii din viaţa noastră ne învaţă o mulţime de reguli. Dar una dintre cele mai comune reguli de comportament pe care le învaţă fiecare copil este destul de simplă: spune întotdeauna "te rog" şi "mulţumesc". Pe măsură ce îmbătrânim, învăţăm şi alte abilităţi de etichetă utile, cum ar fi să dăm bacşişul corect şi cum să ne comportăm la o nuntă. Dar se pare că cea mai veche regulă din carte este şi cea mai importantă. Să spui "te rog" şi "mulţumesc" este o modalitate sigură de a fi mai politicos, chiar şi la vârsta adultă.
Acest sfat ar putea părea evident. Bineînţeles că ar trebui să rugaţi, nu să pretindeţi, ca cineva să facă ceva pentru dumneavoastră şi să îi mulţumiţi după aceea. Dar potrivit unui studiu prezentat în Royal Society Journal, rugăm şi mulţumim oamenilor pentru anumite solicitări mai puţin decât credem. Studiul a examinat limbajul cotidian folosit în întreaga lume şi a constatat că oamenii spun "mulţumesc" în aproximativ 1 din 20 de cazuri în care cineva îndeplineşte o cerere sau un serviciu într-un cadru informal. Aceasta înseamnă că dacă un prieten v-ar ajuta de 20 de ori într-o zi, aţi spune "mulţumesc" doar o singură dată.
Pe de altă parte, s-a dovedit că manifestarea recunoştinţei nu numai că ne îmbunătăţeşte propria bunăstare, dar îi face şi pe ceilalţi să ştie că sunt preţuiţi şi apreciaţi pentru tot ceea ce fac. De asemenea, îi încurajează să continue să fie de ajutor. Un studiu publicat în Journal of Personality and Social Psychology a constatat că, după ce au primit o scrisoare de mulţumire pentru ajutorul acordat în revizuirea unei scrisori de intenţie, participanţii au fost mai dispuşi să ajute un student în activitatea sa, deoarece au apreciat faptul că au fost necesari şi că li s-a mulţumit.
Un alt studiu a arătat că până şi faptul de a spune online "te rog" şi "mulţumesc" are impact (n.r. - adesea folosite şi de noi, românii, astfel: "pls" ca fiind echivalentul lui "te rog" şi "thx" ca fiind echivalentul lui "mulţumesc"). Prejudecata de politeţe, potrivit studiului, afectează modul în care oamenii se angajează pe o platformă online. Dacă un răspuns la o întrebare este politicos, acesta este considerat de înaltă calitate şi capătă mai multă influenţă. A fi politicos "îi face pe oameni mai receptivi".
Cu agitaţia constantă care vine odată cu o viaţă haotică, este uşor să uităm să fim amabili şi politicoşi. A mulţumi cuiva poate ajuta foarte mult şi este un sfat de etichetă modern care te va face cu siguranţă mai politicos.