Accesul presei interzis în Parlament. Şedinţa Comisiei pentru românii din Diaspora s-a ţinut în faţa clădirii

Mai mulţi membri ai Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor şi-au ţinut şedinţa de miercuri în faţa clădirii Parlamentului, în semn de protest faţă de decizia conducerii Camerei Deputaţilor de a interzice accesul presei in clădire, pe motiv că deputaţii aveau programate în această săptămâna activităţii in teritoriu, relatează Mediafax.
Andrei Pricopie
12.11.2014

alte articole

Jurnalişti (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
12.11.2014

Mai mulţi membri ai Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor şi-au ţinut şedinţa de miercuri în faţa clădirii Parlamentului, în semn de protest faţă de decizia conducerii Camerei Deputaţilor de a interzice accesul presei in clădire, pe motiv că deputaţii aveau programate în această săptămâna activităţii in teritoriu, relatează Mediafax.

"Gestul miniştrilor reflectă indiferenţa miniştrilor faţă de românii din Diaspora. I-am invitat pe Meleşcanu şi pe Stanoevici pentru a ne prezenta cum vor rezolva problema procesului electoral de duminică, 16 noiembrie din Diaspora. Suntem convinşi că duminică vor fi şi mai mulţi români care vor să voteze", a acuzat vicepreşedintele comisiei, Mircea Dolha.

Teodor Meleşcanu a transmis că nu poate participa la şedinţă, dar şi-a manifestat disponibilitatea de a se întâlni cu membrii comisiei la o altă dată, stabilită de comun acord. Ministrul Afacerilor Externe a mai precizat că a fost informat de conducerea Camerei Deputaţilor că data la care doresc să se întîlească membrii comisiei nu respectă Regulamentul, deputaţii având în această săptămână activităţi în circumscripţii.

În replică, Mircea Dolha a explicat că, potrivit Regulamentului, lucrările comisiilor se desfăşoară independent de Biroul Permament şi că ar fi trebuit aprobare din partea Biroului doar dacă cei doi miniştri ar fi fost invitaţi în plen.

O altă problemă semnalată de membrii comisiei a fost interzicerea accesului presei în clădirea Parlamentului, de la Secretariatul General comunicându-li-se că presa ar putea intra fără reportofoane şi camere de luat vederi.

"Interzicerea accesului presei în Parlament aminteşte de perioada de dinainte de 1989 şi este foarte grav că asemenea lucruri se întâmplă la 25 de ani după ce tinerii au murit pentru libertate şi pentru controlul democratic al puterii, oricare ar fi ea. Astăzi nu mai are voie presa în Parlament, mâine nu va mai avea acces nimeni, nici măcar parlamentarii care nu sunt de acord cu Guvernul. Ajungem astfel la societatea "perfectă", în care nimeni nu mai are voie să critice şi în care nu mai există Opoziţie, ci numai tonul uniform şi absolutist al puterii. România a mai trecut prin această formă de guvernare şi nu avem voie să permitem reîntoarcerea la dictatură", a declarat deputatul Bogdan Diaconu pentru Epoch Times România.

Diaconu a mai subliniat că, dacă va exista un număr considerabil de români care nu pot vota şi numărul se va apropia de diferenţa dintre câştigător şi învins, acesta va fi un motiv pentru a contesta alegerile.

"Astăzi am ţinut Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării în aer liber, în faţa Parlamentului, pentru că Valeriu Zgonea (preşedintele Camerei Deputaţilor - n.r.) a interzis accesul presei în clădire. Am declarat astăzi că dacă bătaia de joc la adresa votului Diasporei continuă, iar numărul celor care nu pot vota corespunde cu diferenţa dintre cei doi candidaţi, acesta este motiv de anulare a alegerilor", a afirmat acesta.

Printre deputaţii care au vorbit cu jurnaliştii în curtea Palatului Parlamentului s-au aflat Mircea Dolha (PNL), Bogdan Diaconu (neafiliat), Mihai Deaconu (PPDD), Aurelian Mihai (neafiliat), Ovidiu Raeţchi (PNL), Eugen Tomac (PMP).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor