Viitor "luminos" pentru diaspora. Meleşcanu vrea un proiect de lege "special"

Întrebat marţi ce se va întâmpla dacă şi la turul doi vor fi români care nu pot să voteze, Teodor Meleşcanu a susţinut din nou că ministerul său nu are atribuţii pentru organizarea procesului de votare, însă, "în compensare", a găsit o soluţie pentru viitor.
Teodor Meleşcanu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
12.11.2014

Întrebat marţi ce se va întâmpla dacă şi la turul doi vor fi români care nu pot să voteze, Teodor Meleşcanu a susţinut din nou că ministerul său nu are atribuţii pentru organizarea procesului de votare, însă, "în compensare", a găsit o soluţie pentru viitor.

Soluţia care, în viziunea lui Meleşcanu, ar elimina toate manifestările şi manifestările este un proiect legislativ care va conţine o „prevedere-cheie": "orice român care e rezident în străinătate şi doreşte să voteze să anunţe cu şase luni înainte la ambasadă că doreşte să voteze în ţara respectivă, pentru a avea, atunci când se decupează secţiile de votare, cifre clare pe care să se aleagă colegiile şi să se facă comisiile de votare” a declarat ministrul, preluat de Digi 24. Cei care nu fac acest lucru vor putea vota doar în România, unde au rezistenţa permanentă, a mai spus ministrul.

"Îi asigur (pe românii din diaspora) că primul lucru pe care-l voi face după încheierea acestor alegeri, indiferent de rezultat şi de modul în care se va desfăşura, este de a elabora un proiect de lege special pentru votul în diaspora”, a mai declarat Meleşcanu.

În opinia noului ministru de externe, cozile uriaşe la votare se datorează nu organizării defectuoase a procesului de vot, ci faptului că fostul ministru Titus Corlăţean a estimat greşit numărul alegătorilor, bazându-se pe prezenţa la vot la alegerile europarlamentare, în timp ce la scrutinul prezidenţial interesul alegătorilor a fost mult mai mare.

Reamintim în context că Opoziţia este de cu totul altă părere. Marţi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinut de ACL, fostul ministru al justiţiei, Cătălin Predoiu, acuza că datele din primul tur arată că "am avut de a face cu o acţiune deliberată a MAE de a restrânge dreptul constituţional la vot".

Acest lucru reiese limpede din faptul că s-u desfiinţat secţii de vot în localităţile unde trăiesc mulţi români şi au fost înfiinţate secţii în localităţi cu diaspora mai redusă, a explicat Predoiu, dând, drept exemplu, desfiinţarea secţiei de votare din Salzburg, Austria, fără să se fi înfiinţat alta în loc, precum şi desfiinţarea secţiilor din Liege şi Anvers, Belgia, în locul cărora s-au înfiinţat alte două, în localităţi mai mici.

"Este fals că MAE nu are atribuţii în procesul electoral în străinătate şi că, citez pe domnul Meleşcanu, nu se poate (suplimenta numărul secţiilor de votare în diaspora n.r.). Reamintesc că dreptul la vot este prevăzut în articolul 23 din Pactul internaţional privind drepturile civile şi politice şi în art. 36 din Constituţie. În baza acestor texte, orice guvern poate să organizeze executarea legii, adică să garanteze dreptul la vot. Meleşcanu să se raporteze la Constituţie, nimic nu poate bate Constituţia, nici măcar voinţa domnului Ponta", a declarat Predoiu, adăugând că inclusiv BEC a explicat că nu existau impedimente legale pentru ca MAE să deschidă atâtea secţii de votare câte erau necesare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor