Abominabila mostenire lasata Ucrainei de Stalin
Lumanari aprinse vor lumina peste tot in lume sambata seara, in memoria uneia dintre cele mai mari atrocitati din istorie. 22 noiembrie marcheaza 75 de ani de Holodomor, uciderea prin infometare a cel putin 10 de milioane de ucraineni, din ordinul lui Stalin.
Genocidul din 1932 pana in 1933 a fost tinut secret pana de curand, si este negat chiar si in prezent de multi ucrainieni si chiar de catre unii canadienii de origine ucraineana.
De fapt, majoritatea oamenilor ce ocupau teritoriul actual al Ucrainei erau ucraineni, un popor de origine slava, vorbitor de o limba asemanatoare limbii ruse. Restul au fost rusi si polonezi. Centrul geografic al Europei, Ucraina, este cunoscut din punct de vedere istoric ca "mama intregii Rusii". Tara este o republica parlamentar-prezidentiala incepand cu 1991, folosind modelul Canadei pentru democratia sa.
Numita multa vreme granarul Rusiei, a fost odata una dintre principalele regiuni cultivatoare de grau din Europa, iar proprietarii de teren, sau kulaks, erau foarte bogati. Ucraina are un sfert din pamantul negru fertil din lume, si este binecuvantata cu un climat foarte mult modificat de catre Marea Neagra.
Ducii de la Kiev, acum capitala tarii, erau conducatorii primului stat rus. Ei si-au extins teritoriul inspre sud in secolul al noualea si a zecelea, luptand si cucerind noi teritorii. Stat Kievean, s-a impartit apoi in variate principate inclusiv Galich (Galicia) si Vladimir. Ducatul Vladimir a fost fondat in 988. Cucerire dupa cucerire a urmat pana in 1918, cand Ucraina si-a declarat independenta.
Cu toate acestea, in 1922, ea a fost recucerita de catre Rusia.
Intre 1931 si 1932, Joseph Stalin, care tanjea dupa bogate recolte de grau ale kulaks, dar si dupa terenul lor pe care a vrut sa-l transforme in ferme colective, si-a pus batausii sa confiste intreaga recolta de grau. Acest lucru a fost facut prin forta, si nimic nu a fost lasat pentru agricultori sau pentru familiile lor. Nu aveau nimic de mancare. Graul a fost vandut de catre Rusia tarilor occidentale pentru un profit imens.
In mod tragic, si ironic, anul 1933 a avut o recolta bogata de cereale ce s-au copt in stepele Ucrainei. Dar pana in toamna, timpul recoltarii peste tot in Europa, nimeni nu a mai ramas ca sa adune pretiosii snopi de grau. Stalin a exterminat 10 de milioane de ucraineni prin infometare. Aceasta exterminare prin infometare se alatura Holocaustului ca fiind una din cele mai mari nenorociri ale lumii.