Abbas: Începând cu 2016, Palestina va emite propriile sale paşapoarte

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a anunţat că Autoritatea Palestiniană va începe în 2016 să emită paşapoarte pe care să fie trecut numele statului Palestina.


Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.
Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas. (Captură Foto)

Luând cuvântul în cadrul unei conferinţe comune de presă în Atena împreună cu premierul elen Alexis Tsipras, Abbas a declarat că anul viitor toate documentele oficiale şi paşapoartele îşi vor schimba numele din “Autoritatea Palestiniană” în statul “Palestina”.

“În legătură cu chestiunea paşaportului sub numele de Palestina, vom înlocui paşapoartele şi vom emite noi paşapoarte într-un an sau chiar mai puţin. Am schimbat deja toate documentele emise de ministere şi serviciile publice şi acum ele poartă numele de Statul Palestina”, a susţinut Abbas.

“Nu mai acceptăm ca cineva să folosească numele de Autoritatea Palestiniană”, a adăugat el.

Statul Palestina este recunoscut de 136 din cele 193 de state membre ale ONU, dar încă nu este recunoscut de naţiuni precum Marea Britanie, SUA şi Germania, susţine Internaţional Business Times.

Steagul palestinian a fost ridicat pentru prima dată la sediul ONU din New York în 30 septembrie 2015.

Soluţia celor două state – adică o Palestina independentă care coexistă alături de Israel – a fost obiectivul principal al unor negocieri lansate la mijlocul anilor 1970, precum şi unul dintre obiectivele diplomaţiei conduse de SUA în ultimii 20 de ani.

Preşedintele palestinian a sosit duminică în Atena pentru o vizită de două zile.

Marţi, Parlamentul elen a votat pentru recunoaşterea statului Palestina. Totuşi, recunoaşterea nu va fi făcută de statul grec, pentru “a nu tulbura bunele relaţii cu Israelul”, conform unei declaraţii publicate de Ministerul elen de Externe.

Aproximativ 500.000 de israelieni s-au stabilit în Cisiordania şi în Ierusalimul de Est, unde locuiesc 2,4 milioane de palestinieni. Curtea Internaţională pentru Justiţie susţine că Israelul a construit colonii ilegale în teritoriile palestiniene ocupate – o viziune pe care regimul din Tel Aviv o respinge.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe