Kerry îl supără din nou pe Bibi: Soluţia “unui singur stat” nu este o opţiune pentru Israel

Secretarul de Stat american John Kerry a declanşat nemulţumirea premierului israelian Benjamin Netanyahu, sugerând că o soluţie de tip “un singur stat” nu este o opţiune pentru Israel.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu (dr) şi secretarul de stat american John Kerry discută cu presa în timpul unei întâlniri la biroul premierului în Ierusalim, 25 noiembrie 2015.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu (dr) şi secretarul de stat american John Kerry discută cu presa în timpul unei întâlniri la biroul premierului în Ierusalim, 25 noiembrie 2015. (Captură Foto)

Kerry a criticat Israelul pentru activităţile sale de colonizare ilegală în teritoriile palestiniene ocupate şi a declarat că aceste colonii reprezintă un obstacol în calea unei ''soluţii cu două state''.

“Continua expansiune a coloniilor ridică întrebări corecte cu privire la intenţiile pe termen lung ale Israelului şi [această activitate] doar va îngreuna separarea de palestinieni”, a declarat Kerry sâmbătă, într-un discurs susţinut la Brookings Institution din Washington.

În plus, înaltul oficial american a avertizat în privinţa consecinţelor pentru securitatea Israelului dacă Autoritatea Palestiniană s-ar prăbuşi.

“Soluţia unui singur stat nu este deloc o soluţie pentru un Israel sigur, evreiesc şi democratic care trăieşte în pace. Pur şi simplu nu este o opţiune viabilă”, a declarat Kerry.

Remarcile lui Kerry au atras profunda nemulţumire a premierului Netanyahu, care a învinuit Autoritatea Palestiniană pentru impasul negocierilor de pace şi valul actual al violenţelor.

“Israelul nu va fi un stat binaţional”, a declarat duminică Netanyahu, la deschiderea reuniunii săptămânale a Cabinetului său. “Dar pentru a exista o pace, cealaltă tabără trebuie să decidă dacă şi ea doreşte pace şi, din păcate, nu vedem un astfel de lucru.”

Kerry a fost criticat anterior în Israel după ce a afirmat că ar exista o legătură între activităţile de colonizare israeliene şi recenta amplificare a violenţelor.

De asemenea, premierul israelian l-a atacat şi pe ministrul suedez de Externe Margot Wallstrom, care a acuzat forţele israeliene de desfăşurarea unor execuţii extrajudiciare împotriva palestinienilor.

“Denunţ comentariile scandaloase ale ministrului suedez de Externe”, a precizat Netanyahu.

Între timp tensiunile dintre manifestanţii palestinieni şi forţele israeliene în Cisiordania şi Fâşia Gaza continuă. Valul de tulburări a fost declanşat de impunerea de către Israel în luna august a unor restricţii în privinţa accesului palestinienilor în complexul Moscheei al-Aqsa din Ierusalimul de Est.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe