A noua zi de proteste: Piaţa Universităţii împotriva proiectului Roşia Montană
alte articole
În ciuda declaraţiilor lui Crin Antonescu şi a lui Victor Ponta privind oprirea proiectului de exploatare minieră pe bază de cianuri de la Roşia Montană, protestele de la Piaţa Universităţii au continuat.
Pe pagina de Facebook "UNIŢI SALVĂM" se precizează clar că protestele în stradă vor continua până în momentul în care: Parlamentul, prin Senat şi Camera Deputaţilor, va vota respingerea proiectului de lege; Guvernul va respinge în procedură de urgenţă prin hotărâre de guvern acordul de mediu; Roşia Montană va fi inclusă pe lista tentativa a României pentru UNESCO; Cianura va fi interzisă prin lege în activităţile miniere din România; Cei patru iniţiatori ai acestui proiect de lege: ministrul marilor proiecte (Dan Şova), cel al mediului (Rovana Plumb), cel al culturii (Daniel Barbu) şi directorul ANRM (Gheorghe Duţu) vor fi demişi.
"Astăzi, 9 septembrie, se va ieşi din nou în stradă! Metoda cianurării trebuie interzisă, locul Roşiei Montane e în UNESCO, iar autorii legii trebuie demişi. Chemăm alături cetăţenii şi pentru a ne apăra şi pentru a opri otrăvirea apei, aerului şi pământului prin pornirea explorărilor şi exploatărilor gazelor de şist prin fracturare hidraulică!", reiese dintr-un comunicat al Asociaţiei România Fără Ei.
Protestatarii scandează ''Uniţi salvăm Roşia Montană'', ''Demisia'', ''Nu corporaţia face legislaţia'' şi au pancarte cu mesaje precum ''Ne-aţi ciuruit, ne-aţi condus şi ne-aţi trădat, ne-aţi ucis viitorul copiilor'', ''Stop hoţiei'', ''Vrem sănătate, nu ape cianurate'', ''Roşia Montană nu e de vânzare'', "Program de guvernare: 1. cianurare, 2. fracturare, 3. poluare, 4. defrişare, 5. coabitare", "Românii au puterea să decidă ce se întâmplă în ţara lor'', ''Sănătate da, cianură nu'', ''Clasa politică = cianura societăţii'', ''Afară, afară cu FMI-ul din ţară'', ''Jos partidele'', ''Democraţie directă''.
Ca şi în celelalte zile unii manifestanţi au venit "înarmaţi" cu sticle de plastic, pe care le-au bătut ritmic de asfalt pentru a face zgomot, au flutura steaguri tricolore şi au scandat ''România trezeşte-te''. Se pare că protestatarii se inspiră din tehnicile de sit-in folosite în protestele din Turcia, în parcul Gezi.
Traficul rutier a fost blocat luni seara în zona Pieţei Universităţii, pe bd. Regina Elisabeta. Aproape 100 de jandarmi asigură ordinea la protest, dar la fel ca şi în celelalte seri nu s-au înregistrat incidente.
Printre participanţii la protest se numără şi preşedintele Agenţiei de Monitorizare a Presei, Mircea Toma şi preşedintele Eco Civica, Nicolae Rădulescu-Dobrogea.
În cadrul manifestaţiei a avut loc şi un concert ad-hoc al unei trupe de violoniste, care a fost foarte apreciat de protestatari.