A încetat din viaţă Radu Vasile, fost prim ministru ţărănist
alte articole

În această dimineaţa a încetat din viaţă fostul prim ministru ţărănist Radu Vasile. Avea 71 de ani şi suferea de cancer la colon şi urma un tratament în Israel. Fostul premier mai suferise o intervenţie chirurgicală în 2010.
Radu Vasile a fost premier al României între 1998 şi 1999, propus de PNŢCD. De altfel, până acum o lună, atâta vreme cât starea sănătăţii i-a permis, îşi dorea să se implice în relansarea PNŢCD, declara Adrian Vasilescu, purtător de cuvânt al guvernatorului BNR.
Istoric ca formaţie, poet ca vocaţie (publica versuri sub pseudonimul Radu Mischiu) şi politician de carieră, Radu Vasile a rămas în memoria românilor ca omul care a întors din drum 20.000 de mineri, într-o vreme în care în România strigătul "Vin minerii" suna la fel de crunt ca un "Vin tătarii" acum câteva sute de ani. Numele lui este indisolubil legat de bătălia de la Costeşti şi de Pacea de la Cozia.
Aproape 20.000 de mineri din Valea Jiului au pornit în marş spre Bucureşti pe 19 ianuarie 1999, după ce guvernul Vasile a refuzat să le mărească salariile şi să renunţe la programul de închidere a minelor nerentabile.
Cohorta de ortaci a trecut de toate barajele instalate în drumul lor pe şoseaua spre Târgu Jiu. Ministrul de Interne, Gavril Dejeu, a demisionat în seara zilei de 19 ianuarie, după ce minerii au trecut de toate barajele forţelor de ordine din Defileul Jiului.
Costeştiul a fost locul în care minerii porniţi înspre capitală să îşi facă singuri dreptate au avut o confruntare finală cu trupele de ordine trimise să îi oprească din drum.
Pe 21 ianuarie, minerii şi trupele de ordine s-au ciocnit. Inegal. Bătălia între cei 2000 de membri ai trupei speciale DIAS şi BAOLP şi hoarda de 15-20000 de mineri a durat trei ore şi s-a sfârşit cu victoria minierilor.
Din spate, jandarmii au fost atacaţi de săteni din Costeşti, înarmaţi cu pistoale de semnalizare.
Numărul jandarmilor căzuţi în mâna minerilor se ridica la peste 1500; prefectul de Vâlcea, Nicolae Curcăneanu, a fost luat de asemenea ostatic.
A fost decretată stare de urgenţă. Preşedintele de la vremea respectivă, Emil Constantinescu şi-a trimis primul ministru, pe Radu Vasile, la negocieri cu minerii. Dialogul premierului Vasile cu minerii a durat două zile (22-23 ianuarie) şi s-a finalizat cu „Pacea de la Cozia”, un acord în care Guvernul convenea respectarea revendicărilor minerilor, neînchiderea minelor Dâlja şi Bărbăteni şi neînceperea urmăririi penale împotriva liderilor minerilor.
„Acţiunea revendicativă s-a încheiat. Minerii se îmbarcă, la ora actuală, în maşini, se întorc la locul de baştină. În esenţă, aceste discuţii au durat câteva ore. Au fost depistate o serie de soluţii care însă vor fi finalizate după prezentarea unui program de reducere a pierderilor, prin reducerea costurilor în companiile componente şi participante la acţiunile revendicative” anunţa Radu Vasile pe 23 ianuarie, acum 14 ani.
Astăzi, politicienii români îi aduc un omagiu celui plecat dintre noi şi transmit condoleanţe familiei sale.