A început la Timişoara, pe 16 decembrie 1989…

Pe 16, 17, 18 decembrie se auzea deja, de la Europa Liberă, ce se întâmpla pe străzile Timişoarei. Printre zgomote de tancuri şi gloanţe, se striga „Jos Ceauşescu” şi „Jos comunismul”.
Timişoreni manifestând împotriva comunismului şi a regimului Ceauşescu, 16, 17, 18 decembrie 1989
Timişoreni manifestând împotriva comunismului şi a regimului Ceauşescu, 16, 17, 18 decembrie 1989 (opiniatimisoarei.ro)

Este al 27-lea decembrie de când, la Timişoara, încolţea în sufletele câtorva oameni speranţa că s-ar putea descătuşa din bezna comunistă. Se adunaseră cu zecile pentru a împiedica evacuarea pastorului Laszlo Tokes şi au înroşit fitilul ce avea peste o zi să aprindă flacăra evenimentelor din decembrie 89.

Regimurile comuniste ale Europei de Est cădeau pe rând, Gorbaciov lansase Perestroika, aşa că, la Moscova, sforile au fost trase ca şi România să se descotorosească de Ceauşescu. Şi totuşi, oamenii au crezut că de la revolta lor a pornit totul - parţial, chiar aşa era, căci din ce în ce mai mulţi tineri au prins curajul de a ieşi în stradă, încredinţaţi fiind că stătea în puterea lor să schimbe lucrurile.

Pe 16, 17, 18 decembrie se auzea deja, de la Europa Liberă, ce se întâmpla pe străzile Timişoarei. Printre zgomote de tancuri şi gloanţe, se striga „Jos Ceauşescu” şi „Jos comunismul”.

De acei copii care au căzut atunci, înroşind cu sângele lor treptele Catedralei, care n-a vrut să se deschidă pentru ei, dar şi de cei căzuţi în Bucureşti, din 21 decembrie încolo, s-au folosit cei care i-au succedat lui Ceauşescu, ca să-şi legitimeze puterea.

1989 – anul în care se prăbuşea comunismul în Europa

Ungaria demontează gardul de sârmă ghimpată de la graniţa cu Austria, în Polonia Mazowieczki devine întâiul prim-ministru ne-comunist dintr-o ţară membră a Pactului de la Varşovia, începe dărâmarea Zidului Berlinului, în Bulgaria Todor Jivkov e înlocuit la conducerea partidului comunist, Praga iese în stradă şi înlătură guvernul. Ce au în comun toate aceste evenimente? S-au petrecut în 1989, cu luni sau zile înainte ca timişorenii să-şi învingă frica.

Anul 1989 găseşte poporul român în întuneric şi teroare. Politica economică aberantă şi tirania lui Ceauşescu erau responsabile pentru sărăcia în care se zbătea grosul populaţiei.

În România, factorul declanşator al Revoluţiei care avea să schimbe un sistem, l-a constituit mutarea pastorului reformat Laszlo Tokes de la Timişoara într-o parohie din judeţul Bihor. Motivul oficial invocat de regim: o decizie a consiliului ecleziastic. În fapt, autorităţile îl suspectau de spionaj şi trădare. Pusese capac un interviu acordat televiziunii de la Budapesta în care a criticat regimul Ceauşescu.

La Timişoara, se dusese vestea din gură în gură că pastorul reformat Laszlo Tokes avea să fie evacuat din parohie. În seara zilei de 15 decembrie, Tokes urma să fie mutat, aşa că prelatul le ceruse la slujba de duminică enoriaşilor să vină martori la momentul scoaterii sale din locuinţă, potrivit Opiniei Timişoarei.

În ziua de 15 decembrie 1989, câţiva credincioşi şi un număr mic de cetăţeni ai oraşului au vegheat în faţa bisericii din Piaţa Maria. În acea seară, lucrători ai Securităţii, în civil, au păzit casa pastorului şi nimeni nu intra şi nu ieşea fără să dea socoteală.

Oamenii au început să se adune pe la ora 17.00 în Piaţa Maria, mai întâi în staţia de tramvai, apoi în faţa farmaciei, în încercarea de a-l susţine pe pastorul Laszlo Tokes. Erau paşnici, au stat acolo o vreme, iar seara târziu s-au împrăştiat. A doua zi însă aveau să vină în număr mare.

În 16 Decembrie 1989, mulţi timişoreni şi-au învins cu adevărat teama, au ieşit pe străzi, au oprit tramvaiele în centru şi au pornit spre Judeţeana de partid înlăturând în cale toate simbolurile comuniste. O mulţime de oameni aveau să fie ridicaţi de miliţie şi aruncaţi după gratii, alţii ucişi. Însă o credinţă renăscută, mai presus de frică şi teroare avea să dezlănţuie ceea ce s-a numit Revoluţia română.