A doua sinucidere în echipa care a creat SecureDrop, un sistem inspirat de WikiLeaks

(Wikimedia.org)
Andrei Popescu
11.01.2018

Al doilea membru al unei echipe formate din 3 persoane care a creat un sistem sigur prin care avertizorii de integritate să trimită informaţii organizaţiilor media s-a sinucis la vârsta de 36 de ani, potrivit Freedom of Press Foundation. Inginerul de programe James Dolan şi-a luat viaţa la aproape 5 ani după moartea lui Aaron Swartz, co-fondator al SecureDrop şi unul dintre fondatorii Reddit.

Dolan, fost soldat în Marina SUA, a ajutat la crearea sistemului în 2012, împreună cu Swartz şi Kevin Poulsen, redactor la Wired. Proiectul a fost cunoscut iniţial sub numele de “StrongBox” şi, ulterior, ca “DeadDrop”. Sistemul creat de cei trei a fost folosit de publicaţiile The New Yorker, Washington Post, New York Times, de Associated Press şi Gizmodo – permiţând o “comunicare foarte sigură între jurnalişti şi sursele care deţin informaţii sau documente sensibile”.

Swartz s-a sinucis în 11 ianuarie 2013 la vârstă de 26 de ani. Nu a lăsat niciun bilet când s-a sinucis în apartamentul său din New York, deşi unii au afirmat că el a fost deprimat şi că urma să fie trimis la închisoare pentru hackuirea reţelei de calculatoare a MIT şi pentru că a furat copiile a 4,8 milioane de documente academice.

Tatăl lui Swartz consideră că guvernul l-a “ucis indirect” pe fiul său, iar prietena lui de la acea vreme, Taren Stinebrickner-Kauffman, a considerat că Swartz a fost împins spre sinucidere din cauza procesului legat de MIT, care a durat doi ani şi i-a secătuit toate resursele financiare – în ciuda faptului că nu erau semne ale unei depresii clinice sau a unor tulburări asociate.

După moartea lui Swartz, Poulsen a donat proiectul SecureDrop către Fundaţia pentru Libertatea Presei (Freedom of the Press Foundation), în timp ce Dolan a fost “practic singura persoană din lume care ştia toate dedesubturile sistemului, cum să îl instaleze şi cum să îl îmbunătăţească”, conform fundaţiei.

Într-un material postat după moartea lui Dolan, Fundaţia pentru Libertatea Presei a susţinut că acesta “a suferit mult timp de TSPT (tulburare de stres post-traumatic) ca urmare a misiunilor la care a participat în timpul războiului din Irak”, adăugând că “acea experienţă l-a afectat în mai multe moduri. Deseori, el a citat Războiul din Irak ca sursă de inspiraţie pentru dorinţa sa de a ajuta jurnaliştii şi avertizorii de integritate. Acel război l-a făcut să realizeze faptul că guvernele trebuie să fie mult mai transparente şi mult mai responsabile”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor