Assange primeşte paşaport ecuadorian la o zi după o ameninţare voalată privind evacuarea din ambasadă
alte articole
Julian Assange a primit miercuri un paşaport ecuadorian la doar o zi după ce a fost ameninţat cu evacuarea din ambasada Ecuadorului din Londra, potrivit unui raport publicat de cea mai mare publicaţie ecuadoriană şi confirmat de website-ul Zero Hedge.
Fondatorul WikiLeaks a postat pe Twitter o imagine în care apare purtând un tricou cu echipa de fotbal a Ecuadorului, alimentând speculaţiile privind o posibilă cetăţenie ecuadoriană.
Cea mai mare publicaţie a Ecuadorului, El Universo, a publicat ştirea iniţială citând “surse de încredere”:
“La cinci ani şi jumătate după ce Rafael Correa şi fostul ministrul de Externe Ricardo Patino i-au oferit azil în ambasada Ecuadorului din Londra, unde locuieşte în continuare, directorul WikiLeaks, Julian Assange, are acum un certificat de cetăţenie ecuadoriană, cu un cod care corespunde provinciei Pichincha.
Surse de încredere au confirmat că numărul documentului acordat de registrul civil ecuadorian lui Assange este 1729926483 şi că i s-a emis deja un paşaport.”
Raportul referitor la paşaport a apărut după apariţia unor ştiri potrivit cărora Ecuadorul ar intenţiona să-l evacueze pe Assange, publicând o declaraţie voalată în care situaţia acestuia este descrisă ca fiind “de neconceput”. Ministrul ecuadorian de Externe, Maria Fernanda, a precizat marţi că Ecuadorul “ia în considerare şi explorează posibilitatea unei medieri” pentru a pune capăt azilului lui Assange, adăugând că “soluţia va fi obţinută pe baza cooperării internaţionale şi a Marii Britanii, care a manifestat interes pentru găsirea unei căi de ieşire” din această situaţie.
Mişcarea Ecuadorului are loc la câteva luni după ce preşedintele Leni Moreno l-a avertizat pe Assange să evite declaraţiile politice inflamatorii şi comentariile despre probleme care implică aliaţi ai Ecuadorului.
Assange a luat apărarea mişcării separatiştilor catalani, însă Moreno, care a devenit preşedinte al Ecuadorului în ianuarie 2017, i-a cerut fondatorului WikiLeaks să nu se amestece în criza din Spania.
Assange i-a răspuns lui Moreno pe Twitter şi l-a acuzat că încearcă să îl reducă la tăcere.
“Dacă preşedintele Moreno doreşte să mă oprească să vorbesc despre abuzurile comise în Spania împotriva drepturilor omului, atunci ar trebui să o spună în mod clar, împreună cu temeiul juridic”, a declarat el, potrivit Daily Mail.
Echipa juridică a lui Assange a publicat miercuri o declaraţie, afirmând: “Decizia ONU, emisă cu aproape doi ani în urmă, este foarte clară, susţinând că domnul Assange este reţinut ilegal şi arbitrar de autorităţile britanice şi trebuie să fie eliberat.
“Marea Britanie nu ar trebui să se lase intimidată de ameninţările publice ale administraţiei [preşedintelui Donald] Trump pentru ‘a-l doborî’ pe domnul Assange”.
În acelaşi timp, oficiali ai guvernului britanic doresc să îl aresteze pe Assange în momentul în care va pleca din ambasada ecuadoriană.
“Guvernul Ecuadorului ştie că unica modalitate de a rezolva această situaţie este ca Julian Assange să plece din ambasadă pentru a răspunde în faţa justiţiei”, a afirmat un purtător de cuvânt al guvernului britanic.
Ministerul ecuadorian de Externe a retras aparenta sa ameninţare privind evacuarea, publicând miercuri următoarea declaraţie:
“Cu privire la acest caz, guvernul naţional a respectat Constituţia, convenţiile internaţionale şi legea, acţionând cu prudenţă, protejând drepturile omului şi apărând dreptul la azil.
Ministerul de Externe reiterează faptul că, în cazul cetăţeanului Julian Assange, va continua să caute soluţii în strictă corelare cu normele şi procedurile legii internaţionale, în coordonare cu Marea Britanie, o ţară cu care sunt menţinute cele mai bune relaţii de prietenie şi cooperare.
Julian Assange, la cererea guvernului Ecuadorului, a promis că nu va interveni în probleme care nu au legătură cu statutul azilului său.
În cele din urmă, Ministerul Afacerilor Externe şi Mobilităţii Umane reiterează că nu va răspunde zvonurilor sau informaţiilor distorsionate şi scoase din context cu privire la acest caz”.
Eforturi risipite
Congressmanul american Dana Rohrabacher a călătorit la Londra în august 2017, împreună cu jurnalistul Charles Johnson, pentru a se întâlni cu Assange. Politicianul a afirmat că fondatorul WikiLeaks a furnizat informaţii “la prima mână” care dovedesc că, de fapt, campania lui Trump nu a colaborat cu Rusia şi infirmă teoria campaniei ruseşti de interferare şi influenţare a alegerilor prezidenţiale americane.
Rohrabacher a înmânat acest mesaj lui John Kelly, şeful personalului Casei Albe, pentru a propune o înţelegere. În schimbul unei graţieri prezidenţiale, Assange ar fi trebuit să furnizeze dovezi care ar fi combătut teoria campaniei hacking-ului rusesc, dovedind că nu Moscova a fost sursa emailurilor piratate, potrivit Wall Street Journal.
Totuşi, când Trump a fost întrebat la sfârşitul lui septembrie 2017 despre propunerea legată de Assange, el a răspuns că nu a auzit nimic despre aşa ceva, determinându-l pe Rohrabacher să îl critice pe John Kelly, pe care l-a învinuit că l-a împiedicat pe preşedinte să afle despre propunere. Rohrabacher a declarat pentru The Daily Caller într-un interviu telefonic:
“Cred că răspunsul preşedintelui indică faptul că există un zid în jurul său, care este creat de oameni care nu doresc să fie expusă această fraudă - existenţa unei colaborări între comunitatea noastră de informaţii şi lideri ai Partidului Democrat.
Acesta trebuie să fi fost un efort de cooperare între personalul său şi conducerea comunităţii de informaţii pentru a încerca să îl împiedice pe preşedinte să ia o decizie în ceea ce priveşte măsurile necesare pentru a expune această minciună terifiantă, care a fost băgată pe gâtul poporului american”.
În cazul în care lui Assange i s-a oferit un paşaport ecuadorian, se pare că au fost puse în mişcare mecanismele pentru plecarea sa “legală” din ambasada Ecuadorului din Londra.