70 de bombe nucleare americane vor fi transformate în dispozitive inteligente, scrie presa italiană

Ca o surpriză pentru angajamentele privind dezarmarea asumate de preşedintele Barack Obama, Pentagonul va aloca 11 miliarde de dolari pentru operaţiuni de 'modernizare' a celor 200 de bombe de tip B61 aflate în baze NATO europene.
(EBRAHIM NOROOZI/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
22.04.2013

Ca o surpriză pentru angajamentele privind dezarmarea asumate de preşedintele Barack Obama, Pentagonul va aloca 11 miliarde de dolari pentru operaţiuni de 'modernizare' a celor 200 de bombe de tip B61 aflate în baze NATO europene. Operaţiunea priveşte controversatul bombardier de ultimă generaţie F-35, potrivit dezvăluirilor cotidianului britanic The Guardian, preluate de La Repubblica.

Din SUA vine o aparentă inversare de direcţie faţă pe angajamentele lui Obama privind dezarmarea nucleară. Pentagonul se pregăteşte să transforme cele 200 de bombe nucleare tactice B61 dislocate în Europa, pentru a le transforma în 'bombe inteligente (teleghidate)', de lansat de pe controversatul avion de vânătoare de ultimă generaţie F-35, cu care se va dota şi Italia.

B61 sunt bombe americane stocate în arsenale ale NATO din Europa. Sunt 'ascunse' în Belgia, Olanda, Germania, Turcia şi Italia, pe teritoriul acesteia din urmă fiind prezente încă 90 de astfel de dispozitive (70, conform celor mai recente estimări): 50 la Aviano în Friuli şi 40 (20) la Ghedi, în provincia Brescia.

Este vorba de bombe nucleare mai degrabă învechite, dar totuşi arme de distrugere în masă, fabricate la sfârşitul anilor '60. Cântăresc până la 320 de kilograme, au o lungime de 3,56 metri şi un diametru de 33 de centimetri. Puterea lor maximă este de 340 de kilotone (de peste 30 de ori bomba de la Hiroshima), dar cele depozitate în Europa, modelul B61 Mk12, se opresc la 50 de kilotone (o kilotonă corespunde puterii explozive a 1.000 de tone de trinitrotoluen).

Din cele 11 miliarde de dolari alocate, Pentagonul - care în 2010 s-a angajat să reducă numărul armelor nucleare şi să nu dezvolte unele noi - va cheltui 10 miliarde pentru a prelungi durata de funcţionare a B61 şi un miliard pentru a dota fiecare bombă cu aripioare de control în coadă, care le transformă în bombe atomice teleghidate.

În final, cele 200 noi B61 vor fi pregătite între 2019 şi 2020 în timp util pentru a fi folosite de cotroversatul bombardier 'invizibil' F-35.

F-35 reprezintă cel mai ambiţios şi mai costisitor program din istoria militară nu numai a SUA - 2.443 avioane pentru suma de 323 miliarde de dolari. Italia a confirmat recent angajamentul său de a-l achiziţiona, deşi reduce comenzile la 90 de bucăţi.

Teoretic, un F-35 ar putea pătrunde nestingherit, deoarece este nedetectabil de radar, în spaţiul aerian al oricărei ţări şi lansa una dintre aceste bombe nucleare tactice.

Aşa cum relatează cotidianul The Guardian, potrivit administraţiei Obama, adăugarea de aripioare de control în coada bombei pentru a face ţintite (GBU) bombele B61, nu reprezintă 'o schimbare semnificativă, astfel că nu încalcă angajamentele din 2010'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor