Finanţarea partidului de guvernământ din Spania, din nou în atenţia celor mai importante cotidiene

Finanţarea Partidului Popular, care guvernează acum Spania, revine şi luni în atenţia cotidienelor centrale, El Pais şi El Mundo continuând seria dezvăluirilor legate de presupuse sume de bani obţinute ilegal de liderii formaţiunii.
Epoch Times România
22.04.2013

Finanţarea Partidului Popular, care guvernează acum Spania, revine şi luni în atenţia cotidienelor centrale, El Pais şi El Mundo continuând seria dezvăluirilor legate de presupuse sume de bani obţinute ilegal de liderii formaţiunii. De asemenea, presa spaniolă scrie luni şi despre faptul că noile reduceri pregătite de guvernul de la Madrid nu vor mai privi sănătatea şi afacerile sociale, sau despre o presupusă legătură căutată de FBI în Spania, în ceea ce priveşte atentatul de la Boston.

Partidul Popular a folosit companii paravan înainte de formarea reţelei Gürtel, pentru a se finanţa, scrie El Pais, şi mai arată că şapte astfel de societăţi, create între 1979 şi 1993, obţineau bani ilegal, iar mai recent, trezorierii au lichidat această reţea. El Pais îl citează pe Jorge Verstrynge Rojas, fostul secretar general al Alianţei Populare, formaţiunea precursoare a Partidului Popular, care susţine că 'era vestul săbatic. Aproape că nu exista legislaţie' la acea vreme şi 'nu exclud ca în anumite cazuri să fi existat rapoarte (financiare, n.r.) false'.

Cotidianul El Mundo relatează că fostul trezorier conservator, Luis Bárcenas, îi plătea fostului ministru Francisco Álvarez-Cascos până la 10.000 de euro pe lună în anii 90 drept 'indemnizaţie pentru a compensa cheltuielile apărute ca urmare a devoţiunii sale către Partidul Popular'.

Pe de altă parte, cotidianul catalan El Periodico scrie că Rajoy exasperează PP din cauza aşa-numitului caz Bárcenas: baronii formaţiunii critică tăcerea premierului spaniol şi numeroasele greşeli ale secretarului geneneral, Maria Dolores de Cospedal. Liderii conservatori regretă de asemenea faptul că purtătorul de cuvânt al guvernului, vicepremierul Soraya Saenz de Santamaría nu este 'mai politică' şi nu semnalează o poziţie clară a formaţiunii faţă de acest scandal.

Cotidianul ABC scrie pe prima pagină despre motivaţia prezentată de unul dintre principalele sindicate spaniole, UGT, pentru decizia de a declara şomaj tehnic pentru unii dintre angajaţi: lipsa de ajutoare de la stat - cu toate că, după cum semnalează cotidianul citat, ar fi primit 23 de milioane de euro. ABC consemnează că sindicatul ar fi finanţat, în schimb, împrumuturi contractate de liderii acestuia. În plus, aceeaşi publicaţie scrie luni pe prima pagină a ediţiei tipărite că Rajoy va proteja sănătatea şi afacerile sociale de noi ajustări ale cheltuielilor. În noul scenariu bugetar, guvernul va include un deficit de 6% din PIB în 2013 şi va aproba un nou plan de reforme pentru a linişti Comisia Europeană.

Atentatul de la Boston pune sub semnul îndoielii eficienţa FBI, relatează cotidianul La Vanguardia, întrucât agenţia americană nu l-a cercetat pe teroristul decedat după revenirea din Cecenia, în pofida indiciilor existente. Cel reţinut rămâne într-o stare foarte gravă şi este posibil să nu mai poată vorbi din nou, din cauza rănilor suferite, mai scrie cotidianul citat.

La Razon observă că FBI ar căuta în Spania legătura pe care o aveau fraţii Ţarnaev cu un lider al Al-Qaeda şi cercetează dacă cecenul cunoscut drept ŤAvarť, arestat în luna august, avea legături cu teroriştii din Boston. Aspectele cercetate ar fi, potrivit cotidianului citat, o călătorie în Turcia şi legături cu lumea boxului internaţional, de nivel înalt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor