360 de miliarde de lăcuste fac praf Orientul Mijlociu, ajung în Pakistan
alte articole
360 de miliarde de lăcuste mănâncă totul în calea lor, lovind Orientul Mijlociu şi Africa, iar oficialii ONU avertizează că această plagă de „proporţii biblice” ar putea creşte în intensitate de mai multe ori în următoarele câteva luni.
Lăcustele de deşert pot parcurge până la 150 km pe zi, iar fiecare individ adult poate consuma echivalentul propriei greutăţi la fiecare 24 de ore.
Aceste mici creaturi vorace călătoresc în roiuri masive, care au o lungime de până la 60 de km şi continuă să cucerească zone noi.
Lăcustele provoacă ravagii în Pakistan care a fost lovit de roiuri „neaşteptate şi alarmante” ce devastează culturile. Guvernul Pakistanului a declarat stare de urgenţă naţională la sfârşitul săptămânii, după ce roiuri masive de lăcuste au ajuns în estul Pakistanului.
În Arabia Saudită, roiurile au fost atât de mari încât uneori au blocat complet soarele.
Africa de Est rămâne regiunea cea mai afectată, iar oficialii ONU avertizează că fenomenul ar putea genera o penurie de alimente. Oficialii de la Roma au organizat marţi o conferinţă de presă de urgenţă încercând să strângă fonduri, situaţia având potenţialul de a afecta milioane de persoane.
Potrivit Daily Mail, numărul lăcustlor ar fi ajuns acum la 360 de miliarde.
Cele 360 de miliarde de insecte au ras terenurile agricole din Etiopia, Kenia şi Somalia, au provocat pagube în Dijibouti şi Eritrea, reprezentând o ameninţare fără precedent pentru securitatea alimentară a zonei.
Un oficial al agenţiei FAO care se ocupă cu alimentaţia în cadrul ONU este de părere că „lăcusta de deşert este cu siguranţă cel mai periculos dăunător migrator din lume”, a declarat Keith Cressman, citat de DailyMail. „Un roi de dimensiunea Romei poate mânca echivalentul consumului de mâncare al Keniei într-o zi”.
Duminică, Ministerul Agriculturii din Somalia a numit focarul o situaţie de urgenţă naţională şi o ameninţare majoră pentru securitatea alimentară fragilă a ţării, afirmând că roiurile de lăcuste „neobişnuit de mari” consumă cantităţi uriaşe de recolte.
În Kenia, lucrurile stau şi mai rău. În acest moment, singura cale viabilă de a combate aceste roiuri este pulverizarea, iar ONU solicită cu disperare ajutor financiar în acest scop.
Experţii avertizează că dacă invazia scapă de sub control, numărul lăcustelor ar putea creşte de 500 de ori până în iunie, când vremea mai uscată va ajuta la controlarea focarului. Condiţiile sunt foarte favorabile pentru reproducere, iar lăcustele sunt în căutare constantă de noi surse de hrană.
Potrivit Scientific American, ciclurile de reproducere în următoarele câteva luni ar putea împinge roiurile de lăcuste până în India.
Furtunile care au lovit cele mai uscate părţi din Peninsula Arabică anul trecut au declanşat actuala criză, creând condiţii ideale pentru ca speciile de lăcuste de deşert să se înmulţească. Lăsate să se reproducă în colţuri izolate din Arabia Saudită şi Yemen, roiurile de lăcuste au traversat Cornul Africii, unde li s-a oferit sprijin suplimentar de către un alt ciclon.
Sunt prognozate mai multe cicluri de reproducere. Roiurile cresc de douăzeci de ori cu fiecare generaţie succesivă şi ar putea ajunge în India până în iunie.