30 de şcoli şi grădiniţe au trecut la sisteme termice cu energie din biomasă

(photos.com)
Epoch Times
30.10.2012

Marţi, 30 octombrie a fost dat startul sezonului de încălzire cu energie din biomasă în 30 de instituţii de învăţământ din ţară. Astfel Grădiniţa din satul Crasnoarmeiskoe, Hânceşti, a trecut în acest an la încălzirea pe baza de peleţi. În acest scop a fost organizat un eveniment de inaugurare, la care a participat ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, precum şi reprezentantul PNUD Moldova, Nicola Harrington-Buhay.

Până în prezent, grădiniţa se încălzea cu lemne şi cărbune, care potrivit primarului localităţii Sergiu Şova era unul ineficient. Potrivit lui, cheltuielile pentru căldură se vor reduce în jumătate, datorită sistemului de încălzire pe baza de peleţi.

La rândul său, reprezentantul PNUD în Moldova a precizat că anul trecut doar trei instituţii de învăţământ din Moldova se încălzeau cu energie din biomasă.

Investiţia totală a Proiectului Energie şi Biomasă, pentru instalarea noului sistem de încălzire, a fost de circa 129.000 dolari SUA. În total, în raionul Hânceşti se vor încălzi cu energie din biomasă cinci şcoli şi două grădiniţe şi o instituţie medicală, relatează Publika.TV.

Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect de 4 ani, implementat în 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14,56 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană (14 mln Euro) şi PNUD Moldova (560.000 Euro).

Acest Proiect va acoperi, până în anul 2014, toate raioanele Republicii Moldova. În total, cel puţin 130 de şcoli, grădiniţe, alte instituţii publice îşi vor instala sisteme termice alternative, pe baza de biomasă, din banii Uniunii Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor