Încălzire cu biomasă în 72 de şcoli, grădiniţe şi centre comunitare din Moldova
alte articole
În cadrul şedinţei Consiliului Naţional al Proiectului Energie şi Biomasă în Moldova, din 25 aprilie, ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, a declarat că până la sfârşitul anului, 72 de şcoli, grădiniţe şi centre comunitare din Republica Moldova vor fi dotate cu sisteme de încălzire pe bază de biomasă.
Astfel în anul 2012, va demara Proiectul Energie şi Biomasă prin acţiuni de instalare a sistemelor alternative de încălzire, pe bază de biomasă. Acest timp de încălzire va fi instalată la instituţiile publice rurale selectate în cadrul competiţiei deschise în raioanele Glodeni, Donduşeni, Soroca, Râşcani, Floreşti, Anenii Noi, Orhei, Rezina, Şoldăneşti, Ungheni, Basarabeasca, Cimişlia şi Cahul.
Potrivit Publika.TV, cheltuielile de instalare a sistemelor termice alternative şi de procurare a cazanelor vor fi acoperite de Proiectul Energie şi Biomasă, iar satele selectate vor contribui cu minim 15% din suma totală a investiţiei.
Totodată, Valeriu Lazăr a menţionat că "odată cu dezvoltarea cererii pentru combustibil din biomasă, trebuie să asigurăm şi oferta, stimulând dezvoltarea acestei industrii de colectare şi prelucrare a deşeurilor agricole pe bază de competiţie între operatorii privaţi", iar nucleul de coordonare a activităţilor în domeniu urmează să fie Agenţia pentru Eficienţă Energetică.
Ministrul Valeriu Lazăr a solicitat urgentarea procesului de evaluare a performanţei utilajelor de prelucrare a biomasei, în vederea stabilirii unor standarde tehnice recomandabile producătorilor locali, cerând şi îmbunătăţirea sistemului de evidenţă statistică în domeniul utilizării surselor de energie regenerabile, inclusiv a biomasei.
Amintim că Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova urmează a fi implementat în perioada 2011-2014 şi are un buget de 14,56 milioane de euro, acordaţi de UE şi PNUD Moldova. Consiliul Proiectului Energie şi Biomasă este format din reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Agriculturii şi Industriei Alimentare, cel al Mediului, precum şi reprezentanţi ai Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Congresului Autorităţilor Publice Locale, societăţii civile, Delegaţiei UE şi PNUD Moldova.
În total, în acest an peste 15.000 de oameni vor beneficia direct de noua sursă energetică. Până în 2014, peste 130 de sate din toate raioanele republicii vor dispune de sisteme de furnizare a energiei din biomasă, cu potenţial de replicare în toată ţara.