Instituţiile publice din 23 de sate vor fi încălzite cu energie din biomasă
alte articole
23 de sate din patru raioane nordice îşi vor încălzi, cu începere din sezonul viitor de iarnă, şcolile, grădiniţele, primăriile şi centrele comunitare cu energie produsă local, din deşeuri agricole. În total, 30 de instituţii publice din raioanele Glodeni, Donduşeni, Soroca şi Rîşcani vor fi conectate la sisteme termice pe bază de biomasă.
Cea mai mare parte a cheltuielilor de instalare a sistemelor termice alternative şi de procurare a cazanelor va fi acoperită de Proiectul Energie şi Biomasă, iar satele selectate vor contribui cu minim 15 la sută din suma totală a investiţiei, relatează moldpres.
Potrivit lui Nicolae Zaharia, specialist în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă, majoritatea acestor instituţii, în număr de 27, vor fi încălzite cu brichete, iar restul cu pelete şi baloturi de paie. Piaţa locală de producere a combustibilului din biomasă se dezvoltă foarte rapid, în 2-3 ani numărul întreprinderilor producătoare de brichete şi pelete a crescut de la 5 la peste 40, a specificat Zaharia.
Cele patru raioane sunt primele în care Proiectul Energie şi Biomasă a demarat activităţi în anul 2012. Până la sfârşitul anului, vor fi acoperite alte 9 raioane: Floreşti, Anenii Noi, Orhei, Rezina, Şoldăneşti, Ungheni, Basarabeasca, Cimişlia şi Cahul. Până în 2014, peste 130 de comunităţi rurale vor dispune de sisteme de furnizare a energiei din biomasă, iar proiectul urmează să fie extins pe viitor în toată ţara.
În 2011, în primul an de activitate a proiectului, 35 de sate din opt raioane au demarat proiecte de instalare a sistemelor termice pe bază de biomasă în instituţii publice.
Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este implementat în perioada 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14 milioane 560 mii de euro, dintre care 14 milioane de euro sunt acordaţi de Uniunea Europeană şi 560 mii de euro de PNUD Moldova.