Producătorii de energie verde au primit în ianuarie şi februarie certificate verzi de 46 mil. euro
Producătorii de energie din surse regenerabile au primit în primele două luni din acest an 438.551 de certificate verzi, potrivit datelor Transelectrica.
Valoarea totală a acestor certificate verzi se ridică la 46,1 milioane de euro, având în vedere că preţul unui certificat este între 27 şi 55 de euro, iar în următorii ani certificatele se vor tranzacţiona la preţul maxim.
La finele anului trecut, Autoritatea de Reglementare în Energie estima că, pe tot parcursul anului 2012, producătorii de energie verde vor primi 5,5 milioane de certificate cu o valoare totală de 303 milioane de euro.
Producătorii de energie din surse regenerabile primesc în mod gratuit certificatele verzi, pe care le vând pe o piaţă specializată pentru un câştig în plus faţă de preţul propriu-zis al energiei.
Până în toamna 2011, fiecare producător primea un certificat pentru un MWh de energie verde livrat în reţea.
Din noiembrie 2011, numărul certificatelor diferă în funcţie de tehnologie. Investitorii din eoliene primesc două certificate până în 2017, apoi unul, producătorii de electricitate solară beneficiază de şase certificate, iar cei care generează energie din biomasă primesc două certificate, cu excepţia biomasei provenite din culturi energetice, pentru care se acordă trei astfel de documente.
Datele Transelectrica mai arată că, la finele lunii februarie 2012, în ţara noastră erau instalate capacităţi eoliene de 1.117 MW, panouri fotovoltaice de 2,014 MW şi microhidrocentrale cu o capacitate de 396 de MW. De asemenea, existau capacităţi care utilitează biomasa din deşeuri forestiere şi agricole cu o putere însumată de 22,6 MW, precum şi 2,4 MW în instalaţii care utilizează gaz de depozit, tot o biomasă. În total, în România există centrale care generează energie verde cu o capacitate de 1.541 MW.