Ce spune Cristian Diaconescu despre posibilitatea schimbării formatului 5+2 în 2+1 (video)
alte articole
Foaia de parcurs a Unirii, adoptată la Sfatul Ţării 2 şi elaborată de Petrişor Peiu de la Fundaţia Universitară a Mării Negre, prevedea ca soluţie la problema transnistreană înlocuirea formatului 5+2 cu unul 2+1 (Republica Moldova, România şi Rusia).
”După părerea mea formatul 5+2, pe ideea de puteri garante care în momentul acela avea oarece tracţiune în relaţiile internaţionale, n-a fost decât o acoperire pentru a tergiversa o situaţie de criză şi pentru a evita rezolvarea ei. Din păcate şi partenerii noştri s-au implicat prin neimplicare în această poveste. Formatul 2+1 ar putea să aibă o oarecare valabilitate numai în condiţia în care agenda şi premisele sunt negociate direct cu Federaţia Rusă. Dacă noi am da senzaţia partenerilor noştri că suntem capabili ca în numele lor să rezolvăm o problemă pe care ei nu pot s-o rezolve, că avem şi forţa şi capacitatea şi proiectul care măcar să facă obiectul discuţiei, am putea să fim legitimaţi din acest punct de vedere”, a răspuns fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu la o întrebare pusă de reporterul Epoch Times în cadrul dezbaterii ”Are România o strategie coerentă faţă de R.Moldova?”, organizată miercuri de portalul Newsint la Parlament în colaborare cu grupul PNL din Camera Deputaţilor.
El a atenţionat însă că ”există pe de altă parte o dificultate pentru că am discuta cu un alt stat despre un al treilea, dar evident că mandatul Chişinăului ar fi mult mai apropiat de România. Nu pot să-mi imaginez în momentul acesta care ar putea să fie interesul Federaţiei Ruse să participe la aşa ceva”.
”Orice discuţie privind acest spaţiu post-sovietic, pe care ei îl consideră al lor, este de plano exclusă. Nu a existat o întâlnire bilaterală Bucureşti-Chişinău în care să apară această temă. Niciodată nu a existat această variantă”, a concluzionat Diaconescu.