16 balene pilot au eşuat în Scoţia

Echipele încercând să salveze un mare număr de balene eşuate pe o plajă de lângă St. Andrews, Scoţia
Echipele încercând să salveze un mare număr de balene eşuate pe o plajă de lângă St. Andrews, Scoţia (Jeff J Mitchell / Getty Images)

Cel puţin 16 balene pilot au eşuat pe plaja din Scotia şi au murit în week-end, balenele rămase în viaţă fiind ţinute în viaţă de personalul de urgenţă.

Per total, 26 de balene au eşuat pe o plajă din apropierea satului de pescari Pittenweem, în zona administrativă Fife, a declarat duminică grupul umanitar British Divers Marine Life Rescue.

"Animalele vii primesc acum primul ajutor de la voluntari, iar starea lor este în curs de evaluare de către medicii veterinari", a afirmat agenţia într-o declaraţie.

Paza de Coastă a alertat grupul umanitar la începutul zilei de duminică, care a trimis echipe de medici voluntari pentru a salva animalele şi s-a alăturat personalului Pazei de Coastă, Poliţiei şi Departamentului de incendii şi salvare.

Zece dintre balene pluteau din nou după-amiază, când mareea era mare, a declarat grupul. Două au eşuat încă o dată, dar salvatorii au reuşit să le aducă în apă din nou.

În ciuda succesului în de a băga în apă balenele rămase, una dintre ele s-a zbătut, a afirmat grupul.

"Una se află în dificultate şi stă pe o parte, dar balenele din grupul principal au înotat alături de ea, menţinându-o fizic în poziţie verticală, până când s-a putut deplasa singură", se arată în declaraţie. "După ce şi-a recăpătat echilibrul şi a reuşit să înoate fără sprijin, grupul a înotat cu putere spre apa adâncă."

British Divers au declarat că alte 24 de balene pilot din acelaşi grup se aflau în apropiere, "de-a lungul coastei Cellardyke" şi că autorităţile le supraveghează. "Medicii [grupului] le observă şi speră să nu eşueze când mareea va creşte."

Balenele pilot, care sunt creaturi extrem de sociale şi tind să trăiască în grupuri de 10 până la 30 de membri, sunt considerate printre cele mai sensibile tipuri de balene când vine vorba de plaje. Oamenii de ştiinţă au dat vina pe o specie de paraziţi care infectează creierul balenelor şi le distrug capacitatea de a menţine cursul.

Într-un incident separat din week-end, 17 balene pilot au fost confirmate moarte după ce un grup de 22 a eşuat pe un mal din Florida, în conformitate cu rapoartele locale.