Sonarul şi explozivii ar putea afecta viaţa marină, potrivit unui studiu
Marina SUA a declarat că testează dispozitive sonar şi explozivi în largul coastei Californiei şi Hawaii, ceea ce ar putea răni sau ucide anumite animale marine, cum ar fi delfinii şi balenele.
Declaraţia Marinei privind impactul asupra mediului din regiune, emisă într-un studiu de săptămâna trecută, estimează că testarea sonarelor şi explozivilor ar putea provoca neintenţionat mai mult de 1600 de cazuri de rănire sau de pierdere a auzului la mamifere marine, între 2014 şi 2019. Instruirea şi testarea explozivilor va ucide circa 1.000 de animale, în aceeaşi perioadă de timp.
Cu toate acestea, un purtător de cuvânt a declarat că numărul real de decese la animalele marine va fi mult mai mic.
"Aceste date prezintă cel mai rău caz," a relatat vineri planificatorul de mediu al Marinei, Cory Scott, pentru Orange County Register.
Alex Stone, managerul de proiect pentru agenţia Marinei privind impactul asupra mediului, a adăugat că "cifrele [studiului] reprezintă previziuni care nu ţin cont de niciun fel de măsuri de atenuare. Noi nu aşteptăm ca aceste efecte să apară."
Marina a fost în stare să efectueze teste timp de mai multe decenii, fără a afecta grav viaţa marină din apropiere, a adăugat Stone.
"Ne-am antrenat şi am efectuat teste în largul coastei Californiei de Sud timp de 50 sau 60 de ani", a spus Stone. "Avem unele dintre cele mai mari concentraţii de mamifere marine chiar unde îşi testează Marina sonarul subacvatic."
Cu toate acestea, criticii au spus că prea multe balene şi delfini vor avea de suferit, invocând cifrele studiului.
Zak Smith, de la Consiliul Naţional de Apărare a Resurselor - un grup de conservare - a afirmat că "balenele şi delfinii vor fi afectaţi de peste 14 milioane de ori", aproximativ 2 milioane din aceste incidente provocând pierderi temporare şi permanente de auz.
Smith a subliniat că cu doar cinci ani în urmă, studiul Marinei privind impactul antrenamentelor sale a arătat că animalele marine vor fi afectate de doar 770.000 de ori.
"Pierderea temporară de auz este o problemă extrem de gravă pentru animalele care utilizează acest simţ cum folosim noi vederea şi, orice balene sau delfini, care suferă o pierdere permanentă a auzului, vor muri", a spus Smith.
Marina este conştientă de cât de mult prejudiciază animalele marine, ca urmare a progreselor din domeniul cercetării. Dar Smith a adăugat că "nu a luat nicio măsură corespunzătoare pentru a reduce acest nivel uimitor de prejudiciere."
Marina ar trebui să creeze părţi ale zonelor sale de antrenament în care să nu testeze explozivi şi sonare de dimensiunea unui stat, a adăugat Smith.