14 ţări acceptă să primească înapoi imigranţi înregistraţi iniţial pe teritoriile lor
alte articole
Cancelarul german Angela Merkel a obţinut acordul a 14 ţări europene pentru întoarcerea rapidă a imigranţilor care au sosit iniţial pe teritoriile lor dar care, ulterior, au încercat să ajungă în Germania, conform unui document văzut de agenţia germană de ştiri DPA.
Ţările listate sunt Ungaria, Polonia, Republica Cehă, Belgia, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Franţa, Finlanda, Luxemburg, Olanda, Portugalia şi Suedia, conform Deutsche Welle.
Documentul cere de asemenea crearea unor centre speciale la frontierele Germaniei pentru a procesa imigranţii.
Imigraţia a fost una dintre cele mai mari provocări ale cancelarului german de la izbucnirea crizei imigranţilor în 2015, când decizia ei de a deschide graniţele Germaniei a fost primită cu aplauze dar şi cu critici. Mai recent, imigraţia a fost cea mai mare provocare înfruntată chiar în interiorul coaliţiei de guvernare.
Ministrul de Interne, Horst Seehofer, a presat-o pe Merkel să închidă graniţele Germaniei şi a ameninţat că îşi va folosi puterile ministeriale pentru a ordona poliţiei de frontieră să oprească anumiţi solicitanţi de azil să intre în ţară. Merkel şi partidul ei, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), s-au opus ideii în favoarea unei soluţii la nivelul UE. Seehofer şi partidul Uniunea Creştin-Socială din Bavaria (CSU) au acceptat să aştepte să vadă dacă Merkel şi omologii săi din UE ar putea ajunge la o soluţie „acceptabilă” la summitul de la Bruxelles.
Seehofer chiar a sugerat ca şi-ar putea retrage partidul din coaliţie, deşi ulterior a precizat că nu doreşte să o răstoarne de la putere pe Merkel din cauza imigraţiei.
Cancelarul a anunţat deja realizarea unui progres la summitul UE încheiat vineri la Bruxelles, când Spania şi Grecia au acceptat să primească înapoi imigranţii care s-au înregistrat deja în aceste state.