Nava germană Lifeline andochează în Malta cu peste 200 de imigranţi la bord

După ce a navigat în Mediterană câteva zile la rând, ambarcaţiunea umanitară Lifeline a sosit într-un port maltez. Premierul Maltei a ameninţat cu acţiune legală împotriva ONG-ul german care operează ambarcaţiunea.
Ambarcaţiunea umanitară Lifeline, operată de ONG-ul german Mission Lifeline (Captură Foto)
Andrei Popescu
28.06.2018

O ambarcaţiune umanitară blocată în Mediterană câteva zile, cu peste 200 de imigranţi la bord, a andocat miercuri în Malta.

Lifeline, operată de ONG-ul german Mission Lifeline, a aşteptat pe mare timp de 6 zile pentru a obţine permisiunea de a intra în port, după ce a ridicat 234 de imigranţi în largul coastei Libiei, potrivit Deutsche Welle.

Malta şi Italia au refuzat anterior să accepte ambarcaţiunea în porturile lor, însă Malta a cedat miercuri şi i-a oferit acesteia permisiunea de a andoca în Senglea.

Poliţişti şi doctori au întâmpinat ambarcaţiunea după intrarea acesteia în portul Senglea. Premierul maltez Joseph Muscat a afirmat că autorităţile vor sechestra ambarcaţiunea şi vor interoga echipajul pentru operarea ilegală a acesteia – inclusiv pentru încălcarea protocoalelor de salvare şi de operare fără o înregistrare corespunzătoare.

Ruben Neugebauer, purtător de cuvânt al Mission Lifeline, a declarat că ameninţarea premierului Muscat face parte din “criminalizarea activităţilor ONG-urilor” de către guvernele europene.

Muscat a declarat că 8 ţări – Malta, Franţa, Italia, Irlanda, Luxemburg, Portugalia, Olanda şi Belgia – au convenit să accepte imigranţii aflaţi în prezent la bordul navei. El a adăugat că ţările UE vor accepta doar solicitanţi de azil reali şi îi vor deporta pe cei consideraţi imigranţi economici.

Muscat nu a menţionat Germania, însă ministrul de Interne, Horst Seehofer, a precizat că ţara sa ar putea accepta câţiva imigranţi cu condiţia ca ambarcaţiunea Lifeline să fie scoasă din circuit.

“Trebuie să luăm măsuri ca această situaţie să nu devină un precedent”, a afirmat Seehofer în Berlin, făcând referire la Lifeline.

Refuzul Italiei şi, iniţial, al Maltei de a-şi deschide porturile pentru Lifeline – şi neînţelegerile între statele UE cu privire la modul de distribuire a refugiaţilor – a scos în evidenţă tensiunile existente între membrii blocului cu privire la criza imigraţiei. Liderii UE se vor întâlni joi şi vineri la un summit în Bruxelles şi sunt aşteptaţi să dezbată măsuri pentru abordarea fluxului de imigranţi din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

Italia va propune un nou sistem pentru distribuirea mai egală a imigranţilor în ţările UE, în timp ce alte state, inclusiv Germania, vor sugera modalităţi de descurajare a imigranţilor economici să se îmbarce în călătorii periculoase spre Europa.

La începutul acestei luni, Italia şi Malta au refuzat să primească în porturile lor o altă ambarcaţiune umanitară, Aquarius, care avea la bord peste 600 de imigranţi salvaţi în Mediterană. În cele din urmă, nava a ajuns în portul spaniol Valencia, după ce a fost nevoită să parcurgă o distanţă suplimentară de 1.500 km.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor