12 modalităţi pentru a reduce pofta de dulce în timpul sarcinii

(photos.com)

În timpul sarcinii, care este o perioadă foarte agitată, corpul tău trece prin schimbări hormonale imense. Totuşi este de dorit să te asiguri că bebeluşul primeşte cei mai sănătoşi nutrienţi necesari pentru creştere - asta până când o poftă de dulce te acaparează, aparent irezistibil. Este important să menţii o dietă sănătoasă în timpul sarcinii, care nu numai că susţine creşterea şi dezvoltarea bebeluşului, dar îi şi structurează preferinţele alimentare pe parcursul vieţii. Aşa că, în loc să cedezi în faţa bomboanelor şi a îngheţatei, îţi punem la îndemână 12 modalităţi de a reduce pofta de dulce înainte ca ea să te acapareze.

1. Fii pregătită

Este cert că vei avea pofte în timpul sarcinii. Însă fii atentă la ce pofteşti şi pregăteşte mâncăruri alternative care să-ţi satisfacă poftele. Iată câteva sugestii:

- Smoothie verde cu unt de migdale, cacao şi seminţe de chia

- Fructe de pădure proaspete cu puţină miere

- Felii de rădăcini de legume dulci (morcov, păstârnac, etc.) coapte la cuptor

- Jumătate de banană cu unt de migdale

2. Umple frigiderul cu fructe

Afinele şi merele dulci sunt două modalităţi foarte bune de a satisface pofta de dulce.

3. Ţine zahărul la distanţă

Nu-ţi pregăti eşecul din timp. Dacă acasă sau la birou frigiderul este plin de tentaţii zaharoase, atunci îţi va fi mult mai greu să rezişti. Fă-ţi o favoare şi înconjoară-te cu alternative sănătoase.

4. Asigură-ţi aportul de vitamine prenatale

Este important să te asiguri că primeşti destul acid folic. Lipsa acidului folic te poate face să te simţi greoi, obosit şi râvnind după dulce.

5. Hidratează-te

Poţi să bei foarte multă apă în timpul sarcinii. Deshidratarea te poate face să crezi că ai nevoie de mâncare, când de fapt ai nevoie de apă. Înainte să cedezi tentaţiei încearcă să bei un pahar de apă şi aşteaptă 10 minute.

6. Alege mâncare organică proaspătă, din surse locale, de fiecare dată când este posibil

Majoritatea mâncărurilor procesate sunt pline de zaharuri şi din această cauză, sunt foarte adictive. Mâncărurile integrale te vor menţine sătul mai mult timp.

7. Continuă să faci mişcare

Încearcă să încorporezi exerciţiile în activităţile tale zilnice. Dacă faci exerciţiii uşoare te vei simţi bine şi vei fi hotărât să duci un stil de viaţă sănătos.

8. Ia L-Glutamină

Glutamina este un amino-acid care ajută la diminuarea poftei de dulce. Totodată, joacă un rol vital în sănătatea gastrointestinală, susţine sistemul imunitar, promovează tonusul muscular, îţi creşte buna dispoziţie şi claritatea mentală. Ia două capsule la fiecare patru ore (pe lângă mâncare) pentru a rezista poftelor de dulce înainte ca ele să apară.

9. Dă atenţie emoţiilor tale

Întreabă-te dacă îţi este foame sau ai doar o stare emoţională. De multe ori, în special în timpul sarcinii, încurcăm senzaţiile produse de hormoni cu o nevoie de zahăr. Ia o pauză câteva minute şi vezi ce se întâmplă cu tine înainte să te arunci la borcanul cu bomboane.

10. Ţine un jurnal cu ce mănânci

Scrie într-un jurnal ce mănânci, pentru a-ţi păstra traiectoria şi răspunderea faţă de ce consumi. Este uşor să mănânci puţin mai mult atunci când eşti însărcinată. Iar înainte să-ţi dai seama, apetitul tău poate scăpa de sub control. Dacă te hotărăşti să înregistrezi în jurnal tot ce consumi, te vei gândi de două ori înainte să mănânci.

11. Odihneşte-te

Este important să dormi cât de mult poţi înainte de naştere. Nu numai că va ajuta copilul la creştere, însă te va ajuta şi să-ţi ţii sub control poftele. De multe ori, când luaţi o bomboană sau un baton cu ciociolată drept gustări rapide este din cauza faptului că vă simţiţi obosită.

12. Relaxează-te

Din când în când este în regulă să-ţi permiţi anumite lucruri. Cheia este să nu mănânci mai mult decât trebuie. Dacă te decizi să-ţi faci poftele, limitează la o porţie mică şi alege calitatea în locul cantităţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură