10 regiuni din Italia în alertă. Bucăţi din racheta spaţială chineză "Marşul cel lung" 5B ar putea "ateriza" în peninsulă
alte articole
Zece regiuni din Italia au intrat sâmbătă în alertă după ce serviciul de Protecţie Civilă a anunţat că sunt şanse foarte mari ca bucăţi din racheta spaţială chineză "Marşul cel lung" 5B să cadă în peninsulă, informează ANSA.
Potrivit sursei citate, întoarcerea pe pământ a fragmentelor provenite după dezintegrarea rachetei chineze este prognozată pentru dimineaţa zilei de duminică, 9 mai, pentru ora locală 02:24 (03.24 ora României) dar cu o marjă de eroare de ± 6 ore.
Concret, Comitetul Operaţional al Protecţiei Civile convocat de şeful Departamentului, Fabrizio Curcio a transmis locuitorilor din regiunile Umbria, Lazio, Abruzzo, Molise, Campania, Basilicata, Puglia, Calabria, Sicilia şi Sardinia să rămână în interiorul caselor şi să evite spaţiile deschise.
Într-un comunicat al Protecţiei Civile se precizează că „este puţin probabil că fragmentele să provoace prăbuşirea de clădiri, care, prin urmare, trebuie considerate locuri mai sigure decât spaţiile deschise”.
Totodată, cetăţenilor li s-a recomandat „să stea departe de ferestre şi de uşile de sticlă”.
„Fragmentele care afectează acoperişurile clădirilor ar putea provoca daune, perforând acoperişurile în sine şi etajele subiacente, provocând astfel şi pericol pentru oameni. De aceea, neavând informaţii precise privind vulnerabilitatea structurilor individuale, se poate spune că etajele inferioare ale clădirilor sunt mai sigure; în interiorul clădirilor, cele mai sigure locuri din punct de vedere structural pentru a se poziţiona în cursul unui posibil impact sunt, pentru clădirile din zidărie, sub bolţile etajelor inferioare şi în uşile plasate în pereţii portanţi (cei mai groşi), pentru clădiri din beton armat, lângă coloane şi, în orice caz, lângă pereţi; este puţin probabil că fragmentele mai mici să fie vizibile de la sol înainte de impact, iar unele fragmente mari pot rezista la impact. Se recomandă, în general, ca oricine va vedea astfel de fragmente, să nu le atingă, păstrând o distanţă de cel puţin 20 de metri şi să anunţe imediat autorităţilor competente”, au mai precizat reprezentanţii Comitetului Operaţional al Protecţiei Civile.
Context
Reamintim că o parte a rachetei care a plasat pe orbită primul modul al viitoarei staţii spaţiale chineze Tianhe se prăbuşeşte înapoi pe Pământ. Treapta principală a rachetei "Marşul cel lung" 5B a plasat modulul pe o orbită în 29 aprilie, reintrând, apoi, pe o "orbită temporară" care aduce racheta pe Pământ, la voia întâmplării. China este cunoscută pentru modul neglijent în care îşi proiectează operaţiunile spaţiale. În 2007, un test al unei arme anti-satelit a produs o cantitate masivă de gunoi cosmic, aflat în spaţiu şi acum, care reprezintă un pericol major pentru misiunile orbitale.
Aterizarea necontrolată a rachetei "Marşul cel Lung" nu este prima de acest gen. „Are potenţialul de a ieşi prost. Ultima dată când au lansat o rachetă ‘Marşul cel Lung’ 5B, tije mari de metal au deteriorat câteva clădiri din Coasta de Fildeş. Cea mai mare parte a (rachetei) a ars, dar bucăţi enorme de metal s-au prăbuşit la sol. Din fericire, nu a fost rănit nimeni”, a explicat Jonathan McDowell, un astrofizician de la Universitatea Harvard, potrivit The Guardian.
Forţele armate ale Statelor Unite au numit obiectul 2021-035B. Acesta poate fi urmărit pe mai multe site-uri web care îi monitorizează traseul, printre acestea fiind şi orbit.ing-now.com.
„Este o neglijenţă din partea Chinei. Nu lăsăm în mod deliberat bucăţi de peste 10 tone să cadă din cer necontrolat”, a afirmat McDowell. Racheta are peste 21 de tone. Detalii aici.