Iranul lansează o nouă rachetă purtătoare de satelit

Preşedintele iranian Hassan Rohani (Michael Gruber/Getty Images)
A.P.
02.02.2021

Iranul a lansat cu succes cea mai nouă rachetă de transportare a unui satelit, construită intern, numită Zuljanah.

Evenimentul este primul de acest gen de când Joe Biden a preluat Casa Albă.

Televiziunea de stat iraniană, deşi nu a specificat data exactă, a prezentat videoclipul lansării de luni, care a avut loc în deşert, în timpul zilei. "Televiziunea de stat a spus că racheta este capabilă să transporte un satelit de 220 de kilograme, menţionând că racheta în trei trepte foloseşte combustibil solid în prima şi a doua fază şi combustibil fluid în a treia", potrivit AFP.

Într-o declaraţie a Ministerului iranian al Apărării, se spunea că „testul a ajutat Iranul să-şi construiască cel mai puternic motor de rachetă ... aceasta poate fi lansată folosind o platformă de lansare mobilă”.

„Este capabilă să transporte un singur satelit de 220 kg sau alte 10 mai mici”, iar racheta este capabilă să atingă o înălţime de peste 500 km, potrivit declaraţiei.

Evenimentul constituie exact tipul de lansare condamnat anterior de administraţia Trump drept o încălcare a angajamentelor legate de acordul nuclear. Administraţia Trump a acuzat Iranul că încearcă să dezvolte rachete balistice capabile de transportarea încărcăturilor nucleare sub masca programului său spaţial „paşnic”.

Iranul a trimis în ultimii ani sateliţi mici în spaţiu.

Este probabil ca acest ultim test să fie condamnat de comunitatea occidentală, mai ales că survine într-un moment sensibil, în care Iranul şi SUA fac declaraţii publice privitoare la o eventuală revenire a SUA în cadrul acordului nuclear din 2015 (JCPOA).

Momentul este şi mai interesant, dat fiind că Teheranul pare să continue să pună presiune asupra Washingtonului pentru a-l determina pe Biden să ridice rapid sancţiunile impuse şi să revină în cele din urmă la JCPOA.

La începutul acestei săptămâni, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat pentru NBC News că administraţia speră să negocieze un acord „mai lung şi mai puternic”, dar numai după ce Iranul renunţă la evoluţiile din ultimele luni şi se conformează acordului.

În timpul interviului, înregistrat duminică, Blinken a spus că Iranul ar fi la câteva "săptămâni" distanţă de a dezvolta suficient material nuclear pentru a crea o bombă, dacă Republica Islamică va continua să încalce restricţiile stabilite prin acordul din 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor