Kremlinul propune amendarea ruşilor care vor îndrăzni să folosească internetul Starlink al SpaceX

Racheta Falcon 9 a SpaceX (Bruce Weaver / AFP / GettyImages)
A.P.
15.01.2021

Ruşii care vor utiliza serviciul Starlink al SpaceX, OneWeb sau orice alt furnizor de internet prin satelit non-rus în curs de dezvoltare se pot confrunta cu amenzi de peste 400 USD, în timp ce companiile care ocolesc zidul de monitorizare ridicat de Kremlin se confruntă cu penalităţi de peste 13.000 USD, potrivit Ars Technica, citând ediţia rusă a publicaţiei Popular Mechanics.

Potrivit raportului, amenzile anunţate variază de la 10.000 la 30.000 de ruble (135 USD-405 USD) pentru utilizatorii obişnuiţi şi de la 500.000 la 1 milion de ruble (6.750 USD la 13.500 USD) pentru persoanele juridice care folosesc serviciile de satelit occidentale.

În articolul în limba rusă, tradus pentru Ars de Robinson Mitchell, membrii Dumei afirmă că accesarea independentă a internetului ar ocoli Sistemul de "măsuri operaţionale de căutare" al ţării, care monitorizează utilizarea Internetului şi comunicaţiile mobile. Ca parte a controlului strict al Kremlinului asupra mass-media şi comunicaţiilor, tot traficul de internet rus trebuie să treacă printr-un furnizor rus de comunicaţii.

Nu este surprinzător faptul că Rusia va lua măsuri pentru a bloca serviciul Starlink. Şeful agenţiei spaţiale a Rusiei, Dmitri Rogozin, consideră SpaceX un rival în industria zborurilor spaţiale.

Rogozin a criticat Departamentul Apărării al SUA şi NASA pentru subvenţionarea SpaceX prin contracte guvernamentale în valoare de câteva miliarde de dolari, parţial în schimbul furnizării mărfii cu o reducere semnificativă în comparaţie cu alţi furnizori. El a adăugat că Starlink este „ceva mai mult decât un plan de a acorda Forţelor Speciale ale SUA comunicări neîntrerupte”.

În august, Rogozin a spus că Starlink face parte dintr-o politică prădătoare, inteligentă, puternică, de înaltă tehnologie a SUA, care foloseşte Shock and Awe pentru a-şi promova înainte de toate interesele militare, adăugând că furnizorul a declarat că scopul de a furniza servicii de internet către aproximativ 4% din suprafaţa Pământului care nu este acoperit de internetul terestru este „o prostie”.

Ars Technica subliniază că interdicţia companiei OneWeb de către Rusia este bizară, având în vedere că firma foloseşte racheta rusească Soyuz pentru a lansa pe orbită întreaga constelaţie iniţială - cu lansări lunare care urmează pe tot parcursul acestui an, „în principal din cosmodromurile Baikonur, Kazahstan şi Vostochny".

Între timp, Rusia îşi planifică propriul internet prin satelit, „Sphere”, care ar putea fi lansat imediat după 2024. Deşi bugetul acestuia nu a fost încă dezvăluit, unele rapoarte au indicat că ar putea costa până la 20 miliarde USD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor