Ziua judecăţii pentru Liviu Dragnea. Dosarul Referendumul a ajuns la final

Dosarul Referendumul, în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanţă la închisoare cu suspendare, a ajuns la final.
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
08.04.2016

UPDATE. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a terminat de judecat dosarul Referendumul, urmând ca sentinţa finală să fie dată pe data de 22 aprilie.

* * *

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă vineri ultimul termen din celebrul dosar "Referendumul", dosar în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat deja în primă instanţă la un an de închisoare cu suspendare.

În cadrul şedinţei de judecată prezidată de Livia Stanciu vor urma pledoariile finale ale avocaţilor şi procurorului, după care vor urma ultimele declaraţii ale inculpaţilor.

În timp ce Liviu Dragnea îşi declară sus şi tare nevinovăţia, procurorii anticorupţie cer închisoare cu executare pentru preşedintele PSD.

Dosarul Referendumul

Dosarul Referendumul, în care au fost trimişi în judecată Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane, preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din Teleorman, Vrancea şi Gorj, observatori din partea unor ONG-uri, precum şi membri de partid care l-ar fi ajutat pe actualul şef al PSD, a fost înregistrat la ÎCCJ în 7 octombrie 2013 iar judecarea cauzei a început în 15 noiembrie.

Dragnea a fost acuzat de procurori că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, din 29 iulie 2012, care să garanteze validarea acestuia.

În conformitate cu DNA, Dragnea ar fi creat şi coordonat un sistem naţional de influenţă prin care ar fi fraudat votul la referendum, din anchetele procurorilor reieşind că acesta ar fi folosit 10 metode diverse în scopul fraudării votului - precum votul multiplu, turismul electoral, dar şi falsificarea de semnături.

Din anchetă a reieşit că pe listele electorale erau zeci de semnături falsificate care vizau persoane plecate în străinătate, în vârstă, bolnave, nedeplasabile, sau chiar decedate. Autorităţile locale s-au mobilizat atât de exemplar încât în unele localităţi prezenţa la urne a fost de 185%.

Procurorii DNA susţin că dispoziţiile date de Liviu Dragnea erau executate de către primari USL, liderii din teritoriu ai USL sau de către preşedinţii secţiilor de votare. Dragnea ar fi fost susţinut în fraudarea Referendumului de aproape 100 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt, judeţele monitorizate de procurori.

Conform rechizitoriului, după ce Liviu Dragnea transmitea mesajele către liderii locali sau preşedinţii secţiilor de votare, aceştia intrau în acţiune şi duceau alegătorii la vot sau fraudau votul.

În mai 2015, Înalta Curte l-a condamnat pe Liviu Dragnea la un an de închisoare cu suspendare, însă decizia a fost atacată la completul de cinci judecători al instanţei supreme care se pregăteşte acum să dea decizia finală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor