Coaliţia opreşte înaintarea Statului Islamic în oraşul sirian Kobane
alte articole
Înaintarea luptătorilor Statului Islamic în oraşul sirian Kobane a fost oprită joi, conform unui grup de monitorizare, după ce avioanele de luptă ale coaliţiei conduse de SUA au lansat cel mai puternic bombardament al lor de până acum asupra militanţilor islamici care atacă oraşul sirian de graniţă de aproape o lună.
Săptămâna trecută, oficialii turci şi americani au declarat că Statul Islamic este pe punctul de a smulge Kobane din mâinile apărătorilor săi kurzi mult mai slab înarmaţi, după ce au ocupat puncte strategice în centrul oraşului, conform unei ştiri publicate de Reuters.
În ultimele zile, forţele coaliţiei şi-au intensificat loviturile aeriene, ţintele Statului Islamic din jurul oraşului Kobane fiind lovite de aproape 40 de ori în doar 48 de ore. Atacurile au oprit pe moment înaintarea militanţilor iar sursele kurde au declarat că luptătorii kurzi YPG au reuşit să recupereze o parte din teritoriu.
Asaltul de patru săptămâni a fost văzut tot mai mult ca un test cheie pentru strategia preşedintelui american Barack Obama în privinţa atacurilor aeriene. Liderii kurzi au declarat în repetate rânduri că oraşul nu poate supravieţui fără ca apărătorii săi să nu primească arme şi muniţie, lucru pe care vecina Turcia a refuzat sa îl facă până acum.
Statul Islamic a dorit să ocupe oraşul pentru a-şi consolida poziţia în nordul Siriei, după ce a ocupat multe teritorii atât în Siria cât şi în Irak. O înfrângere în Kobane ar însemna un pas major înapoi pentru islamişti şi o victorie pentru forţele coaliţiei.
Avioanele de luptă au survolat joi deasupra oraşului Kobane şi schimburile de focuri din oraş au putut fi auzite până peste graniţa turcă.
În cursul nopţii au avut loc şase lovituri aeriene în estul oraşului şi luptele au continuat până în zorii zilei de joi, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.
Surse din oraşul Kobane au declarat că forţele kurde au împins înapoi luptătorii Statului Islamic în părţile sudice şi estice ale oraşului, care a fost înconjurat din trei părţi de către militanţi.
Un jurnalist din Kobane a relatat că loviturile aeriene au permis forţelor kurde să intre în ofensivă pentru prima dată de când Statul Islamic şi-a lansat asaltul în urmă cu patru săptămâni.
Până acum, Turcia nu a cedat presiunii crescânde de a ajuta oraşul Kobane, fie să permită armelor şi muniţiei să ajungă în oraş fie să ordone tancurilor şi soldaţilor turci aflaţi la graniţa cu Siria să intre în oraşul asaltat.
Ankara nu doreşte să fie atrasă în conflictul sirian fără garanţii clare din partea aliaţilor vestici că se vor face mai multe pentru repatrierea celor 1,6 milioane de sirieni care au venit în Turcia pentru a scăpa de lupte.
Oficialii ezită să înarmeze apărătorii kurzi ai oraşului Kobane, ţinând cont că aceştia au legături puternice cu militanţii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a organizat o rebeliune veche de ani de zile împotriva guvernului turc în sud-estul ţării predominant kurd.
De asemenea, oficialii turci sunt tot mai frustraţi pentru criticile ce le sunt adresate pe marginea deciziilor lor privitoare la oraşul Kobane, spunând că ei au purtat povara umanitară a luptelor. Aproximativ 200.000 de sirieni au trecut graniţa dinspre oraşul Kobane.
Totodată, ei consideră că loviturile aeriene nu vor oferi o strategie potrivită împotriva Statului Islamic, care şi-a sporit puterea pe spinarea războiului sirian. Ankara îl învinuieşte pe preşedintele sirian Bashar al-Assad pentru această situaţie şi doreşte retragerea acestuia de la putere, lucru pe care aliaţii vestici refuză sa îl susţină în prezent.
Vorbind miercuri, premierul turc Ahmet Davutoglu a afirmat că luptătorii kurzi care au fugit în Turcia au fost invitaţi să se întoarcă în Kobane pentru a-l apăra, dar aceştia au refuzat.
De asemenea, acesta a discutat despre aşa zisele zone sigure pe care Turcia doreşte să le creeze în Siria, în apropierea graniţei dintre cele două state, astfel încât refugiaţii să se poată întoarce în ţara lor.
Zonele ar trebui create lângă oraşul Alep, care a fost zguduit de unele dintre cele mai dure lupte în lunile recente. Alte zone ar trebui înfiinţate în apropiere de graniţa turcă în provincia Idlib, în oraşele Hassaka, Jarablous şi Kobane, a mai spus Davutoglu într-un interviu televizat.
Oficialii americani au declarat că înfiinţarea unei zone sigure nu este prioritară, iar NATO a precizat săptămâna trecută că încă nu va discuta o astfel de mişcare.