Secretarul Apărării al SUA: Armata trebuie să fie pregătită pentru ameninţarea adusă de revitalizarea Rusiei

Secretarul american al Departamentului de Apărare, Chuck Hagel la Pentagon.
Secretarul american al Departamentului de Apărare, Chuck Hagel la Pentagon. (youtube.)

Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a dat o directivă forţelor armate ale ţării, afirmând că acestea ar trebui să fie pregătite pentru ameninţarea de securitatea provocată de revitalizarea Rusiei, relatează Moscow Times.

„Mergând înainte solicitările asupra armatei (SUA) vor creşte doar mai diverse şi mai complicate ”, a declarat miercuri Hagel în cadrul conferinţei anuale a Asociaţiei Armatei SUA.

”Ameninţările din partea teroriştilor şi a insurgenţilor vor rămâne cu noi o perioadă lungă de timp, dar noi trebuie de asemenea să ne confruntăm cu o Rusie revizionistă – cu armata sa modernă şi capabilă – la uşa Alianţei Nord Atlantice (NATO)”, a adăugat Hagel.

Hagel a adăugat că armata Statelor Unite ”întăreşte şi reasigură deja aliaţii NATO în faţa agresiunii ruse”, în Polonia şi statele baltice.

Relaţiile dintre Rusia şi Occident s-au deteriorat în lunile recente în urma anexării de către Rusia a peninsulei Crimeea în luna martie şi a intervenţiei în estul Ucrainei.

Statele Unite şi aliaţii lor au aplicat câteva runde de sancţiuni împotriva Moscovei, provocând represalii sub forma interdicţiilor impuse importurilor de produse alimentare din Occident sau reducerii livrărilor de gaze către statele cliente din Europa. Conflictele au fost asemănate cu un ”al doilea Război Rece”.

Comentariile lui Hagel survin după ce preşedintele Barack Obama a transmis Adunării Generale a ONU că Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru ţară decât grupul militant Statul Islamic, care a executat mai mulţi ostateci occidentali şi a capturat teritorii mari din Siria şi Irak.

Cuvintele lui Obama au provocat o reacţie critică din partea premierului rus Dmitri Medvedev, care a catalogat comentariile lui Obama drept ”aberaţie mentală”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe