Zelenski: Ucraina nu va semna un acord cu SUA privind mineralele dacă acesta ameninţă aderarea ţării la UE

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, vineri, că Ucraina nu va semna un acord cu SUA privind mineralele dacă acesta ameninţă aderarea sa la Uniunea Europeană, potrivit The Kyiv Independent .
Declaraţiile lui Zelenski au fost făcute la o zi după ce au apărut detalii despre un nou presupus proiect al unui acord privind mineralele între Kiev şi Washington. Financial Times a raportat joi că ultima versiune a acordului propus de SUA include termeni care ar acorda Washingtonului un control fără precedent asupra resurselor naturale ale Ucrainei prin intermediul unui fond comun de investiţii.
Ziarul online ucrainean Yevropeiska Pravda a raportat că acordul poate contrazice aderarea Ucrainei la UE din cauza restricţiilor severe care afectează suveranitatea economică a Ucrainei.
„Constituţia Ucrainei arată clar că direcţia noastră este spre UE. Nimic care ar putea ameninţa aderarea Ucrainei la UE nu poate fi acceptat”, a declarat Zelenski reporterilor.
Potrivit lui Zelenski, Ucraina a primit oficial, vineri, o nouă versiune a acordului privind mineralele de la SUA.
Zelenski va lua în considerare acordul atunci când nu vor exista „ameninţări legislative relevante”, adăugând că avocaţii ar trebui să compare toate versiunile acordului şi să îşi dea evaluarea.
„Există o mulţime de lucruri (în noua versiune a acordului) care nu au fost discutate înainte. Şi există, de asemenea, unele lucruri pe care părţile le-au respins anterior”, a adăugat preşedintele.
Washingtonul planificase iniţial să semneze acordul la 28 februarie, dar procesul a fost amânat după o dispută aprinsă între preşedintele american Donald Trump şi Zelenski la Casa Albă.
Zelenski a confirmat la 25 martie că SUA a propus un acord „major” privind mineralele, bazat pe un acord-cadru anterior, dar nu a precizat un termen de semnare. Cu o zi mai devreme, Trump declarase că se aşteaptă ca acordul să fie semnat „în curând”.
Conform versiunii iniţiale, acordul ar stabili un fond la care Ucraina ar contribui cu 50% din veniturile obţinute din extracţia viitoare a resurselor deţinute de stat, inclusiv petrol, gaze şi infrastructură logistică.
Versiunea aprobată anterior de Kiev nu include garanţii de securitate, dar prevede că fondul „va fi reinvestit cel puţin anual în Ucraina pentru a promova siguranţa, securitatea şi prosperitatea Ucrainei”.
Casa Albă a descris acordul privind mineralele drept un mecanism prin care SUA „recuperează” o parte din ajutorul financiar pe care l-a acordat Ucrainei de la începutul invaziei la scara largă a Rusiei.