Marea Britanie impune europenilor un permis de călătorie începând de miercuri

Marea Britanie impune europenilor un permis de călătorie începând cu data de 2 aprilie 2025 (Getty Images)
Redacţia
31.03.2025

Marea Britanie impune europenilor un permis de călătorie începând de miercuri, informează France24.

Autorizaţia electronică de călătorie (ETA) poate fi cumpărată online în următoarele zile pentru 10 lire sterline (12 euro), însă preţul va creşte rapid la 16 lire sterline, începând din 9 aprilie.

Aceasta este similară sistemului ESTA existent în Statele Unite şi va fi obligatorie pentru toţi vizitatorii europeni în Marea Britanie începând cu 2 aprilie, după ce a fost lansată în ianuarie pentru cetăţenii americani, canadieni şi alţi cetăţeni scutiţi de viză.

„Prin digitalizarea sistemului de imigrare, deschidem calea pentru o frontieră britanică fără contact. Extinderea ETA la nivel mondial consolidează angajamentul nostru de a spori securitatea prin tehnologie şi inovare”, a declarat ministrul migraţiei, Seema Malhotra, la începutul acestei luni, când site-ul a fost deschis pentru primele cereri.

Permisul este valabil timp de doi ani şi permite vizite de până la şase luni. Documentul este necesar pentru toţi călătorii, inclusiv pentru minori şi bebeluşi.

Cererea, care poate fi făcută prin intermediul unei aplicaţii pentru smartphone sau prin intermediul site-ului web al guvernului, a fost deschisă europenilor de la începutul lunii martie.

Începând de miercuri, cetăţenii din aproximativ 30 de ţări europene - inclusiv toate ţările din Uniunea Europeană, cu excepţia Irlandei - vor trebui să deţină permisul electronic pentru a intra în Marea Britanie, care a părăsit UE în 2020.

Solicitantul va trebui să furnizeze o fotografie a paşaportului şi a feţei sale. Procesul durează aproximativ 10 minute, potrivit Ministerului de Interne.

În majoritatea cazurilor, o decizie privind cererea este luată în câteva minute. Cu toate acestea, guvernul recomandă să se acorde până la trei zile lucrătoare pentru depunerea cererii.

Dacă cererea este acceptată, ETA este legată digital de paşaportul solicitantului.

Pasagerii care tranzitează partea aeriană fără a trece frontiera britanică sunt exceptaţi de la acest sistem, ca urmare a presiunilor exercitate de aeroportul Heathrow, care se temea de o pierdere a numărului de pasageri ce fac legătura prin cel mai aglomerat aeroport din Europa.

Doar aeroporturile Heathrow şi Manchester au dispoziţii privind tranzitul aerian în Regatul Unit.

Aproape 84 de milioane de pasageri au tranzitat Heathrow în 2024 - o treime provenind din Uniunea Europeană.

Sistem extins

Iniţial, sistemul a fost lansat pentru prima dată în 2023 pentru Qatar, înainte de a fi extins la cinci vecini regionali din Golf.

În ianuarie, acesta a fost extins la resortisanţii a încă aproximativ 50 de ţări şi teritorii, inclusiv Argentina, Coreea de Sud şi Noua Zeelandă.

Aproape 1,1 milioane de vizitatori au primit ETA înainte de sfârşitul anului 2024, potrivit Ministerului de Interne.

Sistemul nu se aplică rezidenţilor din Regatul Unit sau persoanelor care au deja un statut de imigrant în Regatul Unit.

ETA reflectă schema ETIAS pentru cetăţenii scutiţi de viză care călătoresc în 30 de ţări europene, inclusiv Franţa şi Germania, a cărei implementare a fost amânată până în 2026.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor