Netanyahu se declară "dispus" să ajungă la un acord pentru eliberarea ostaticilor din Gaza

Respingând afirmaţiile Hamas şi ale protestatarilor israelieni potrivit cărora guvernul său nu este angajat în negocieri serioase menite să asigure eliberarea celor ţinuţi captivi în Gaza, Benjamin Netanyahu a declarat că este angajat să ajungă la un acord pentru eliberarea ostaticilor şi că presiunea militară a fost eficientă, informează The Guardian.
„Suntem dispuşi”, a declarat duminică premierul Israelului la o reuniune a cabinetului.
„Negociem sub foc” şi „vedem că încep să apară fisuri” în ceea ce a cerut Hamas în negocierile sale, a spus el.
„Presiunea militară funcţionează. Funcţionează pentru că acţionează simultan. Pe de o parte, zdrobeşte capacităţile militare şi guvernamentale ale Hamas, iar pe de altă parte, creează condiţiile pentru eliberarea ostaticilor noştri”, a adăugat el.
Potrivit declaraţiilor făcute de Netanyahu sâmbătă seara, „cabinetul de securitate s-a reunit şi a decis să sporească presiunea, care a crescut deja, pentru a zdrobi şi mai mult Hamas şi pentru a crea condiţiile optime pentru eliberarea ostaticilor noştri”.
Zeci de mii de persoane care s-au adunat în Tel Aviv şi în tot Israelul sâmbătă seara l-au acuzat pe prim-ministru că nu a acordat prioritate unui acord de eliberare a celor încă ţinuţi captivi în Gaza.
Vorbind în faţa protestatarilor din Piaţa Habima din centrul Tel Avivului, Einav Zangauker, mama lui Matan Zangauker, care este încă ţinut prizonier de Hamas, l-a acuzat pe Netanyahu că a efectuat un „asasinat ţintit” împotriva fiului său după ce Forţele de Apărare ale Israelului au lansat un atac aerian asupra Gaza săptămâna trecută.
„Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a decis să îl bombardeze pe Matan în loc să îl salveze şi să îl aducă acasă”, a spus ea.
Dintre cei 251 de ostatici luaţi în timpul atacului din 2023 al Hamas asupra Israelului, 58 rămân în Gaza, dintre care 34 sunt morţi, potrivit armatei israeliene.
Sub presiune la nivel internaţional şi intern, Netanyahu a subliniat că „Hamas trebuie să depună armele”, adăugând că liderii săi vor fi lăsaţi să plece după ce vor face acest lucru, iar Israelul este, de asemenea, dispus să discute despre „etapa finală” a unui acord de eliberare a ostaticilor - încetare a focului cu gruparea militantă.
„Suntem pregătiţi. Hamas va depune armele. Liderilor săi li se va permite să plece. Vom asigura securitatea generală în Fâşia Gaza şi vom permite punerea în aplicare a planului Trump, a planului de imigraţie voluntară”, a spus el.
La câteva zile după preluarea mandatului, preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat un plan prin care cei peste 2 milioane de locuitori din Gaza ar fi relocaţi în ţările vecine Egipt şi Iordania, un anunţ care a fost condamnat de o mare parte a comunităţii internaţionale, inclusiv de aliaţii din Europa şi Orientul Mijlociu.
Remarcile lui Netanyahu au fost făcute în timp ce mediatorii din Egipt, Qatar şi SUA şi-au continuat eforturile de a negocia o încetare a focului şi de a asigura eliberarea ostaticilor israelieni.
Sâmbătă, Hamas s-ar fi oferit să elibereze cinci ostatici israelieni în viaţă în schimbul unei încetări a focului de 50 de zile şi a difuzat o înregistrare video cu un ostatic care face apel la libertate.
Şeful Hamas, Khalil al-Hayya, a declarat sâmbătă că gruparea militantă şi-a exprimat dorinţa de a elibera cei cinci ostatici în timpul sărbătorii musulmane Eid al-Fitr, care începe duminică, după o propunere primită în urmă cu două zile din partea Egiptului şi Qatarului, a relatat Reuters.
„Acum două zile, am primit o propunere din partea mediatorilor din Egipt şi Qatar. Am tratat-o pozitiv şi am acceptat-o. Sperăm că ocupaţia [israeliană] nu o va submina [pe aceasta]”, a declarat într-un discurs televizat Hayya, care conduce echipa de negociere a Hamas.
Hamas a declarat sâmbătă că grupul a aprobat o nouă propunere de încetare a focului înaintată de mediatori şi a îndemnat Israelul să o sprijine. Biroul lui Netanyahu a confirmat primirea propunerii şi a declarat că Israelul a înaintat o contrapropunere.
Detaliile celor mai recente eforturi de mediere nu au fost dezvăluite, deşi, potrivit presei din Israel, guvernul lui Netanyahu insistă asupra eliberării a 10 dintre cei 24 de ostatici.
Între timp, biroul lui Netanyahu a declarat că acesta va vizita Ungaria pe 2 aprilie pentru o călătorie de mai multe zile, sfidând mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională împotriva sa pentru presupuse crime de război în Gaza.
Premierul ungar, Viktor Orban, i-a adresat public o invitaţie lui Netanyahu în noiembrie, la scurt timp după ce CPI a emis mandatul.