Zeci de mii de separatişti catalani mărşăluiesc în Bruxelles

Mii de catalani flutură steaguri ale regiunii Catalonia în timpul unei demonstraţii pro-independenţă în Bruxelles, 7 decembrie 2017.
Mii de catalani flutură steaguri ale regiunii Catalonia în timpul unei demonstraţii pro-independenţă în Bruxelles, 7 decembrie 2017. (Getty Images)

Aproximativ 50.000 de persoane au mărşăluit joi în Bruxelles pentru a susţine atât independenţa regiunii spaniole Catalonia, cât şi pe fostul preşedinte al acesteia, care a evitat arestarea în Spania refugiindu-se în Belgia.

Înainte ca fostul lider catalan Carles Puigdemont să se adreseze mulţimii - numeroşi manifestanţi fiind înfăşuraţi în steaguri catalane, poliţia a estimat o prezenţă de 45.000 de persoane. Manifestanţii, mulţi dintre ei călătorind din Spania, au scandat lozinci precum “Puigdemont preşedinte”.

Unii demonstranţi au afişat pancarte pe care erau scrise mesaje ce criticau Uniunea Europeană pentru faptul că nu a făcut presiuni asupra Madridului. Pe o pancartă era afişat chipul preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, alături de întrebarea: “Democraţie? Unii o apără atunci când le convine. Să le fie ruşine.”

Puigdemont, care, la fel ca mulţi manifestanţi, era îmbrăcat în culoarea galben pentru a-i susţine pe liderii separatişti aflaţi în spatele gratiilor, s-a adresat mulţimii în catalană şi apoi în franceză pentru a-i transmite un mesaj direct lui Juncker.

Curtea Supremă a Spaniei a retras marţi un mandat de arestare internaţional pe numele lui Puigdemont pentru a aduce cazul din nou sub jurisdicţia spaniolă, lăsându-l fără un cadru legal internaţional în timpul campaniei de independenţă.

Puigdemont şi patru dintre foştii săi miniştri de Cabinet s-au refugiat în Belgia, după ce Madridul a impus un control direct asupra Cataloniei şi a demis guvernul regional după ce acesta, în 27 octombrie, a declarat unilateral independenţa regiunii separatiste.

Liderul catalan va fi probabil arestat dacă se va întoarce în Spania, pe durata unei investigaţii privind acuzaţii de rebeliune, răzvrătire, utilizare eronată a fondurilor publice, nesupunere şi abuz de încredere.

Puigdemont a declarat miercuri că va rămâne în Belgia pentru moment.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat că apreciază “atmosfera foarte pozitivă” a marşului, care a avut loc în timp ce în Catalonia se desfăşoară campania electorală pentru alegerile prezidenţiale regionale din 21 decembrie.

Premierul spaniol Mariano Rajoy speră că partidele pro-independenţă îşi vor pierde majoritatea în Parlamentul catalan şi alegerile vor duce la anularea impasului politic creat de decizia guvernului din Madrid de a refuza să recunoască un referendum pentru independenţă interzis, pe care Puigdemont l-a desfăşurat în luna septembrie.

Sondajele arată că partidele separatiste şi unioniste sunt la egalitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe