Barcelona: Manifestanţi catalani cer eliberarea liderilor separatişti aflaţi în spatele gratiilor

Protest pentru eliberarea din închisoare a foştilor oficiali catalani, 4 decembrie 2017, în Piaţa Sfântul Iacob din Barcelona.
Protest pentru eliberarea din închisoare a foştilor oficiali catalani, 4 decembrie 2017, în Piaţa Sfântul Iacob din Barcelona. (Captură Foto)

Sute de persoane au protestat în oraşul spaniol Barcelona cerând eliberarea din închisoare a foştilor oficiali catalani secesionişti, după ce Curtea Supremă a Spaniei a refuzat eliberarea lor pe cauţiune.

Manifestanţii s-au adunat în piaţa Sfântul Iacob luni noaptea, afişând pancarte pe care erau scrise mesaje precum “Libertate pentru prizonierii politici” şi scandând slogane de susţinere a liderilor aflaţi în spatele gratiilor.

Anterior, în cursul zilei de luni, un judecător spaniol a ordonat ca fostul vicepreşedinte catalan Oriol Junqueras, consilierul Joaquim Fort şi activiştii pro-independenţă Jordi Sanchez şi Jordi Cuixart să rămână în custodie fără să plătească cauţiune.

Acelaşi magistrat a ordonat eliberarea foştilor miniştri de cabinet catalani Raul Romeva, Carles Mundo, Josep Rull şi Jordi Turull dintr-o închisoare din Madrid după ce au plătit fiecare câte o cauţiune de 100.000 de euro.

De asemenea, miniştrii demişi Meritxell Borras şi Dolors Bassa au fost eliberaţi dintr-o închisoare pentru femei din Alcala Meco.

Cei şase foşti miniştri din Catalonia eliberaţi din închisoare sunt investigaţi în continuare pentru răzvrătire împotriva statului spaniol. Toţi cei şase vor participa în Catalonia la evenimente politice înaintea alegerilor parlamentare regionale programate să aibă loc în 21 decembrie.

“Astăzi, mii de cetăţeni au ieşit din nou în stradă pentru a spune ‘dorim să fie liberi’. Celebrăm eliberarea consilierilor Bassa, Borras, Mundo, Romeva, Rull şi Turull – ei au fost privaţi pe nedrept de libertate”, a declarat Natza Ferrer, o jurnalistă, în timpul protestului de luni.

Spania a destituit guvernul regional catalan în 27 octombrie pentru declararea unilaterală a independenţei Cataloniei. Mişcarea a avut loc după un referendum privind secesiunea, care a fost declarat ilegal de către Madrid.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a dizolvat Parlamentul şi guvernul catalan şi a cerut alegeri anticipate în această lună cu scopul de a restabili normalitatea în regiune.