Instanţă spaniolă revocă mandatul de arestare european al lui Puigdemont

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Getty Images)

Curtea Supremă a Spaniei a anulat mandatele de arestare internaţională pentru fostul lider catalan şi patru foşti miniştri ai guvernului său aflaţi în exil în Belgia. Instanţa a precizat că politicienii şi-au manifestat “intenţia de a se întoarce în Spania”.

Un judecător spaniol a retras marţi mandatele de arestare europene emise pe numele fostului preşedintele al regiunii secesioniste Catalonia, Carles Puigdemont, şi pe numele a patru foşti miniştri.

Judecătorul Pablo Llarena de la Curtea Supremă a afirmat că mandatele individuale nu mai sunt valide deoarece presupusele crime au fost comis ca grup şi că politicienii investigaţi şi-au demonstrat “intenţia de a se întoarce în Spania” pentru a candida la alegerile regionale din Catalonia din această lună.

Judecătorul a menţinut însă în vigoare un mandat de arestare spaniol pe numele lui Puigdemont, ceea ce înseamnă că liderul catalan ar putea fi arestat imediat la sosirea sa în Spania.

Decizia surpriză a fost anunţată la o zi după ce Puigdemont şi aliaţii săi au participat la o audiere privind extrădarea lor din exilul de la Bruxelles.

Liderii catalani se confruntă cu acuzaţii privind rebeliunea

Puigdemont a fugit în Belgia după ce a declarat independenţa Cataloniei de Spania ca urmare a unui referendum, în care alegătorii catalani au votat în mod covârşitor pentru separarea de Madrid. Votul nu a fost aprobat de Madrid şi mai puţin de jumătate din electorat s-a prezentat la urnele de vot.

Decizia Curţii Supreme privind mandatele de arestare a fost de asemenea anunţată în contextul campaniei pentru alegerile regionale catalane din 21 decembrie, stabilite de Madrid după ce a dizolvat Parlamentul din Barcelona din cauza “rebeliunii” liderilor acestuia.

Fostul vicepreşedinte catalan Oriol Junqueras, consilierul Joaquim Fort şi activiştii pro-independenţă Jordi Sanchez şi Jordi Cuixart sunt deja închişi în Spania.

Foştii miniştri catalani Raul Romeva, Carles Mundo, Josep Rull şi Jordi Turull au fost eliberaţi dintr-o închisoare din Madrid după ce au plătit fiecare câte o cauţiune de 100.000 de euro. De asemenea, miniştrii demişi Meritxell Borras şi Dolors Bassa au fost eliberaţi dintr-o închisoare pentru femei din Alcala Meco.

Împreună cu Puigdemont şi miniştrii săi din Bruxelles, 8 foşti ministri sunt investigaţi pentru rebeliune, care poate atrage o sentinţă de până la 20 de ani.

Într-un mesaj video adresat susţinătorilor săi din Barcelona, Puigdemont a afirmat că în viitoarele alegeri regionale, ei trebuie “să aleargă între naţiune şi supunere, între instituţii catalane sau persoane obscure din Madrid”.