Zeci de mii de manifestanţi îl susţin pe premierul macedonean Gruevski în Skopje

Zeci de mii de manifestanţi pro-guvern au ieşit luni pe străzile capitalei macedonene Skopje, la o zi după ce manifestanţii opoziţiei au organizat un protest masiv prin care au cerut demisia premierului ţării şi a cabinetului său datorită unor acuzaţii de corupţie.
Susţinători ai premierului macedonean flutură steaguri în timpul unui miting în capitala Skopje, 18 mai 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
19.05.2015

Zeci de mii de manifestanţi pro-guvern au ieşit luni pe străzile capitalei macedonene Skopje, la o zi după ce manifestanţii opoziţiei au organizat un protest masiv prin care au cerut demisia premierului ţării şi a cabinetului său datorită unor acuzaţii de corupţie.

Aproximativ 30.000 de susţinători ai premierului Nikola Gruevski au ieşit pe stradă luni într-un spectacol de forţă pentru a contracara mişcările stradale ale opoziţiei, care îl acuză pe Gruevski de interceptare în masă a comunicaţiilor şi alimentarea tensiunilor etnice pentru a rămâne la putere.

În timp ce susţinătorii lui Gruevski au organizat mitingul de luni, în faţa clădirii Parlamentului ţării, aproape 1.000 de susţinători ai opoziţiei au ridicat la rândul lor o tabără de protest în apropierea biroului premierului, adâncindu-se astfel criza politică în micuţul stat din Balcani, a raportat AFP.

Premierul macedonean a declarat susţinătorilor săi, luni, că nu are nicio intenţie de a demisiona, în ciuda faptului că a recunoscut că a făcut unele greşeli, pe care a promis să le îndrepte.

“Nu cedez, nu îngenunchez! ... Forţele negre nu vor reuşi”, a declarat premierul în vârstă de 44 de ani, care a acuzat opoziţia că este susţinută de servicii secrete externe, fără să ofere vreo dovadă.

“Suntem deschişi pentru discuţii (cu partidele politice) dar nu vom permite o soluţie care este împotriva voinţei majorităţii cetăţenilor”, a adăugat el.

În acelaşi timp, liderul opoziţiei Zoran Zaev a apelat la forţele de opoziţie să rămână pe stradă în faţa sediului guvernului până când premierul va demisiona.

Mitingurile rivale din Macedonia au adus în centrul atenţiei diviziunile adânci ce afectează statul, care este prins într-o vâltoare politică de la alegerile disputate din 2014. Mai mult, la începutul acestei luni, 18 oameni au murit în timpul unei ciocniri sângeroase între forţele de poliţie şi un grup de etnici albanezi înarmaţi.

La marşul opoziţiei de duminică au participat mulţi etnici albanezi şi turci, precum şi manifestanţi din cadrul comunităţilor majoritare macedonene.

Macedonia a obţinut statutul de candidat la UE în 2005 dar încă nu a demarat discuţiile de aderare datorită opoziţiei din partea Greciei, care nu acceptă ca ţara vecină să folosească numele de Macedonia, susţinând că acest lucru implică o revendicare asupra regiunii nordice greceşti care poartă acelaşi nume.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor