Zeci de creştini copţi ucişi în atacuri sinucigaşe cu bombă în Egipt
alte articole
Cel puţin 44 de persoane au fost ucise şi peste 100 au fost rănite în atacurile cu bombă ce au avut loc, duminică, asupra a două biserici ale creştinilor copţi. Atacurile ar fi fost revendicate de grupul jihadist Statul Islamic.
Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a declarat stare de urgenţă pe o perioadă de trei luni, care trebuie să fie aprobată de parlamentari.
“Aceste acte nu vor afecta unitatea şi coeziunea poporului”, a declarat Papa Tawadros al II-lea, care a ţinut slujba de duminică la Catedrala Sfântul Marc din Alexandria, când un sinucigaş cu bombă a detonat explozibilii avuţi asupra sa. Patriarhul nu a fost rănit, dar 17 persoane au fost ucise şi 48 au fost rănite.
Atacul s-a produs la câteva ore după ce un alt atac sinucigaş a avut loc la biserica Sfântul George din Tanta, în care au murit 17 oameni şi au fost răniţi 78. O declaraţie atribuită Statului Islamic a revendicat aceste acte violente şi a promis că vor avea loc şi alte atacuri asupra comunităţii creştine copte.
Preşedintele egiptean a acuzat alte ţări de promovarea instabilităţii în Egipt. Fără să numească un anumit stat, el a declarat: “Egiptenii au oprit comploturi şi atacuri ale unor ţări şi organizaţii fasciste şi teroriste care au încercat să preia controlul asupra Egiptului”.
Biserica Coptă este una dintre cele mai vechi comunităţi creştine din Orientul Mijlociu şi membrii săi reprezintă aproximativ 10% din populaţia Egiptului. Deşi creştinii copţi au trăit alături de majoritatea musulmană a Egiptului timp de secole, în ultimii ani bisericile creştine au fost în repetate rânduri ţinta violenţelor sectariene.
În iulie 2016, Papa Tawadros al Bisericii Ortodoxe Copte a declarat că, într-o perioadă de 3 ani, au avut loc 37 de atacuri violente asupra copţilor, sau aproximativ un incident pe lună. În decembrie 2016, un alt atac cu bombă ar fi fost revendicat de Statul Islamic, provocând moartea a 30 de persoane la principala Catedrală coptă din Cairo.