YouTube angajează 10.000 de persoane pentru a elimina conţinutul “extremist”

(Getty Images)
Andrei Popescu
06.12.2017

Google a anunţat cea mai recentă măsură a sa în lupta pe care o poartă pentru a cenzura conţinutul “extremist” pe platformele sale – o campanie ascunsă pentru a cenzura vocile conservatoare sau anti sistem.

Compania plănuieşte să angajeze 10.000 de persoane a căror singură treabă va fi de a depista conţinutul "extremist" care ar putea încălca “termenii şi condiţiile” YouTube, conform directorului general al YouTube, Susan Wojcicki.

Wojcicki a afirmat că “actori rău-intenţionaţi” au folosit site-ul de distribuire de videoclipuri pentru a-i “induce în eroare, manipula, hărţui sau afecta” pe alţii.

Conform ziarului The Hill, anunţul a fost făcut în timp ce premierul britanic Theresa May a presat companiile de socializare să înlăture conţinut radical după o serie de atacuri teroriste fatale care au avut loc în acest an în Marea Britanie.

“Companiile hi-tech au făcut un progres semnificativ în această problemă, dar trebuie să mergem mai departe şi mai repede pentru a micşora timpul necesar reducerii conţinutului terorist online”, a susţinut May într-un discurs către ONU în luna octombrie.

Wojcicki a afirmat că YouTube a dezvoltat o tehnologie de “învăţare” a computerelor care îi ajută să identifice rapid şi apoi să înlăture conţinutul "radical" de pe un website pe care sunt încărcate în fiecare minut sute de minute de conţinut video, conform unui raport.

Ştirea a pus pe jar comentatorii anti-sistem, care se plâng că Google, şi mai precis un director al său - Eric Schmidt - au funcţionat ca elemente de propagandă pro-Clinton în cadrul campaniei electorale americane.

Gigantul de internet Google patronează detaşat piaţa motoarelor de căutare pe internet iar poziţia sa de cvasi-monopol îi conferă o putere fără precedent asupra accesului la informaţie - lucru considerat primejdios de către numeroşi analişti ai industriei.

Ministerul Adevărului

YouTube, Twitter şi Facebook au înfruntat apeluri pentru a intensifica măsurile de identificare a conţinutului posibil "extremist" şi a "ştirilor false" - un lucru imposibil atâta timp cât nu există un organism care să stabilească ce ştiri sunt false.

În luna august, YouTube a anunţat că va lua măsuri pentru a cenzura conţinutul pe care îl consideră “controversat” chiar dacă acesta nu a încălat nicio lege şi sau condiţiile de utilizare prevăzute de website.

Mişcarea s-a lovit de mare scepticism în rândul utilizatorilor de YouTube care au perceput-o doar că o încercare voalată de a cenzura discursul conservator şi ştirile "incorecte politic".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor