Minunata lume nouă: Preşedinţia UE cere o cenzurare a Internetului în stilul Chinei comuniste

Estonia, care deţine în prezent preşedinţia Uniunii Europene, a cerut altor state membre UE să amplifice măsurile de cenzurare a Internetului, mergând pe urmele Chinei comuniste, conform unui document scurs în presă.
(Getty Images)

“Un document al Consiliului Uniunii Europene, divulgat de Statewatch în 30 august, dezvăluie faptul că, în timpul lunilor de vară, Estonia (care deţine în prezent preşedinţia UE) a presat alte state membre să îşi înăsprească supravegherea nediscriminatorie a Internetului şi să meargă pe urmele Chinei cu privire la cenzura online”, a raportat European Digital Rights (EDRi), un grup de susţinere internaţională. “Stând ferm în spatele convingerii sale că filtrarea rezultatelor este calea de urmat, preşedinţia [UE] a lucrat din greu pentru a face ca noua directivă privind drepturile de autor să fie chiar mai dăunătoare decât propunerea originală a Comisiei [Europene] şi să fie împinsă şi mai mult în tărâmul ilegalităţii”.

În documentul divulgat, Estonia propune “două opţiuni pentru fiecare dintre cele două cele mai controversate propuneri: aşa-zisa ‘taxă pe link’ sau drepturile de autor auxiliare şi filtrul de încărcare”. Ambele elemente vor afecta Internetul liber şi deschis, în opinia celor de la EDRI.

Conform unei explicaţii postate pe website-ul oficial al Uniunii Europene, “Preşedinţia Consiliului se roteşte între statele membre UE la fiecare 6 luni. În timpul acestei perioade de 6 luni, statul care deţine preşedinţia conduce întâlnirile de la fiecare nivel al Consiliului European, ajutând la asigurarea continuităţii activităţii UE în cadrul Consiliului... Statele membre care deţin preşedinţia lucrează împreună îndeaproape în grupuri de trei, denumite „triouri”... Trioul actual este alcătuit din Estonia, Bulgaria şi Austria”.

“În timpul următoarelor 6 luni, Preşedinţia se va concentra pe patru zone cheie: o economie europeană deschisă şi inovatoare; o Europa sigură şi securizată; o Europa digitală şi libera circulaţie a datelor; şi o Europa durabilă şi favorabilă incluziunii”.