China cere un “război al poporului” împotriva SUA. Promite că va lupta “pentru o nouă lume”

Dolari americani şi yuani chinezi.
Dolari americani şi yuani chinezi. (Captură Foto)

În timp ce piaţa a înregistrat marţi o oarecare relaxare după interpretările privind comentariile conciliatorii ale preşedintelui american Donald Trump şi ale unor membri ai elitei comuniste chineze, unora le-ar fi totuşi greu să considere că tensiunile comerciale sino-americane s-au relaxat, având în vedere atacurile mediatice chineze, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Într-o serie de editoriale şi articole de opinie publicate luni şi marţi, mass media de stat chineză a criticat ceea ce a descris ca fiind “lăcomia şi aroganţa” administraţiei Trump şi a cerut un “război al poporului” care să vizeze SUA “cu precizie”, întrucât China începe o “luptă pentru o nouă lume”.

“Cel mai important lucru este acela că în războiul comercial dintre China şi SUA, partea americană luptă pentru lăcomie şi aroganţă ... şi moralul se va prăbuşi în orice moment. Partea chineză luptă pentru protejarea intereselor sale legitime”, potrivit unui articol publicat de ziarul chinez de stat Global Times.

Îndemnând la boicotarea indirectă a produselor şi serviciilor americane, publicaţia l-a criticat pe Trump şi a sugerat o revoltă la nivel naţional împotriva agresiunii americane: “Războiul comercial din SUA este creaţia unei singure persoane şi a unei singure administraţii, dar afectează întreaga populaţie a ţării. În China, întreaga ţară şi toţi locuitorii ei sunt ameninţaţi. Pentru noi, acesta este un adevărat ‘război al poporului’”. Dacă acest lucru înseamnă o nouă prăbuşire a vânzărilor de iphone-uri în China rămâne de văzut.

În plus, Global Times a acuzat administraţia Trump că îi induce în eroare pe americani în legătură cu victimele tarifelor americane. Publicaţia a menţionat interviul consilierului şef pe probleme economice al administraţiei SUA, Larry Kudlow, la emisiunea Fox News Sunday, când acesta a afirmat că şi consumatorii americani vor avea de suferit de pe urma războiului comercial, astfel contrazicându-l pe Trump că statul comunist chinez va plăti nota [tarifară].

Vinerea trecută, SUA a crescut de la 10 la 25% tarifele aplicate unor importuri chineze în valoare de 200 miliarde de dolari, amplificând astfel conflictul comercial dintre cele două ţări. Şi, potrivit preşedintelui american Donald Trump, Washingtonul va impune de asemenea noi tarife asupra tuturor importurilor chineze încă netarifate, care se ridică la o valoare de aproximativ 300 miliarde de dolari.

Luni, CNN a raportat că televiziunea chineză de stat CCTV a difuzat o declaraţie care a susţinut că China va “lupta pentru o lume nouă”.

“Aşa cum a indicat preşedintele chinez Xi Jinping, economia chineză este o mare, nu un iaz mic”, a afirmat prezentatorul Kang Hui în emisiunea de ştiri de la ora 7 p.m. “O furtună poate distruge un iaz mic, însă nu poate afecta marea. După numeroase furtuni, marea este încă acolo”, a concluzionat Hui, reiterând un refren popular, care susţine că “China ... nu doreşte să lupte, dar nu îi este frică să lupte”.

De asemenea, publicaţia Global Times a ridiculizat sugestia lui Trump că recenta creştere a tarifelor americane va forţa diverse “companii să plece din China”, precizând că, de fapt, “capabilităţile de consum şi potenţialul pieţei de consum alimentate de cerere motivează cel mai mult companiile străine când vin în China”.

Drept urmare, “Casa Albă ar putea foarte bine să încerce să ceară unor companii americane precum General Motors, Ford, Apple, McDonald’s şi Coca Cola să plec din China. Dar va face vreuna dintre ele un astfel de pas?”, a mai susţinut Global Times.

În plus, publicaţia de stat chineză a indicat că vor apare noi represalii, precizând că “Beijingul are multe contramăsuri” şi a afirmat că “măsurile SUA privind tarifele sunt foarte asemănătoare cu ciuruitul de gloanţe. Ele vor provoca multe probleme, care sunt greu de susţinut pe termen lung. China, pe de altă parte, va lovi cu precizie, încercând să evite să se rănească singură”.