Un investitor din Silicon Valley spune că Elon Musk ar trebui să fie urmărit penal pentru "subminarea guvernului care îl plăteşte"

În schimb Donald Trump vrea să îl pună să conducă o comisie de audit al eficienţei guvernamentale
Elon Musk (Andrew Harrer / Bloomberg / Getty Images)
Redacţia
10.09.2024

Roger McNamee, investitor în Silicon Valley, a cerut ca Elon Musk să fie „urmărit penal”, susţinând că CEO-ul Tesla şi SpaceX „subminează” guvernul federal cu care face afaceri prin împărtăşirea opiniilor sale pe X, transmite FoxNews.

„Ai pe cineva care conduce proiecte aerospaţiale şi de apărare cu adevărat strategice pentru guvernul federal care subminează în mod activ guvernul care îl plăteşte. Şi undeva în asta este un caz juridic care trebuie să fie urmărit penal”, a declarat Roger McNamee de la Elevation Partners în cadrul emisiunii «The Last Word», sâmbătă.

McNamee a răspuns la raportul unui organism de supraveghere a discursului instigator la ură, care l-a găsit pe Elon Musk vinovat de răspândirea unor „afirmaţii false sau înşelătoare cu privire la alegerile din SUA” prin postările sale de pe platforma de socializare, care au adunat „aproape 1,2 miliarde de vizualizări”.

McNamee a susţinut că ar trebui să existe limitări ale drepturilor la libera exprimare ale lui Musk deoarece SpaceX are contracte guvernamentale.

SpaceX a fost mult timp un partener important pentru Guvernul SUA în lansarea sateliţilor militari. Documentele examinate de Wall Street Journal la începutul acestui an arată că societatea a încheiat un contract clasificat masiv de 1,8 miliarde de dolari cu SUA în 2021.

„Elementul critic în gândirea despre Elon Musk este că, la fel ca orice american, el are dreptul la propria opinie şi are dreptul să îşi exprime opinia”, a început McNamee pe MSNBC.

„Cu toate acestea, acest drept nu este nelimitat. El este supus unor limitări speciale care nu s-ar aplica oamenilor normali, deoarece compania sa, în special Starlink şi SpaceX sunt contractori guvernamentali şi, ca atare, are obligaţii faţă de guvern care, pentru orice persoană normală, şi ar trebui pentru el, l-ar obliga să îşi modereze discursul în interesul securităţii naţionale.”

Musk a intentat anul trecut un proces împotriva organizaţiei de supraveghere a discursului instigator la ură, The Center for Countering Digital Hate, susţinând că afirmaţiile din raport au fost „eronate”. Acesta a susţinut că „campania de presiune” a organizaţiei non-profit a costat platforma de socializare milioane de dolari, atunci când agenţiile de publicitate au fugit.

CEO-ul grupului, Imran Ahmed, a apărat raportul într-o apariţie anterioară în mass-media.

„Adevărul este că [Musk] a căutat un motiv să ne învinovăţească pentru propriile eşecuri ca CEO, pentru că ştim cu toţii că, atunci când a preluat conducerea, a dat semnalul rasiştilor, misoginilor, homofobilor, antisemiţilor, spunând că Twitter este acum o platformă de libera exprimare. El le-a urat bun venit înapoi”, a declarat Ahmed la CNN anul trecut.

Fostul preşedinte Trump a anunţat săptămâna aceasta că, dacă va fi ales în noiembrie, îl va numi pe Musk să conducă o comisie pentru eficienţa guvernamentală.

„Voi crea o comisie de eficienţă guvernamentală însărcinată cu efectuarea unui audit financiar şi de performanţă complet al întregului guvern federal”, a spus el în comentariile făcute la Clubul Economic din New York.

„Aştept cu nerăbdare să servesc America dacă se iveşte oportunitatea”, a scris Musk pe X în replică. „Nu este nevoie de niciun salariu, niciun titlu, nicio recunoaştere”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor