Australia vrea să legifereze Ministerul Adevărului. Musk îi numeşte "fascişti"

Un proiect legislativ impune formarea unei autorităţi de reglementare a conţinutului online care să impună coduri de conduită şi amenzi.
Matrix (captură Youtube)
Redacţia
13.09.2024

Elon Musk, proprietarul platformei de socializare X, a calificat vineri guvernul australian de centru-stânga drept „fascist” în legătură cu propunerea legislativă de a aplica amenzi firmelor de socializare pentru că nu reuşesc să împiedice răspândirea dezinformării online, transmite Reuters.

Guvernul laburist al Australiei a prezentat joi o legislaţie care ar putea amenda platformele de internet cu până la 5% din veniturile lor globale pentru facilitarea dezinformării, alăturându-se astfel unei presiuni mondiale de a "ţine în frâu" giganţii tehnologiei fără frontiere.

Legea propusă ar impune platformelor social media să stabilească coduri de conduită pentru a opri răspândirea falsurilor periculoase şi să fie aprobate de o autoritate de reglementare.

Autoritatea de reglementare ar urma să stabilească propriile standarde în cazul în care o platformă nu reuşeşte să facă acest lucru şi să amendeze firmele pentru nerespectare.

Musk, care se consideră un campion al libertăţii de exprimare, a răspuns la o postare a unui utilizator X care făcea legătura cu articolul Reuters despre legea privind dezinformarea cu un singur cuvânt: „Fascişti”.

Un purtător de cuvânt al ministrului Comunicaţiilor, Michelle Rowland, a declarat prin e-mail că societăţile care operează în Australia trebuie să respecte legile australiene.

„Acest proiect de lege îmbunătăţeşte transparenţa şi responsabilitatea platformelor pentru utilizatori şi poporul australian”, a declarat Rowland.

Comentariul lui Musk privind lupta împotriva dezinformării a atras critici şi ridiculizări din partea altor parlamentari guvernamentali.

Coreea de Nord a afişat vineri, pentru prima dată, imagini cu centrifugele care produc combustibil pentru bombele sale nucleare.

Platformele de social media nu ar trebui să publice conţinut înşelător, materiale deepfake şi violenţe în direct în numele libertăţii de exprimare, a declarat trezorierul adjunct Stephen Jones la televiziunea ABC.

Într-o confruntare anterioară cu guvernul australian, X a mers în aprilie în instanţă pentru a contesta ordinul unei autorităţi de reglementare în domeniul cibernetic de eliminare a unor postări despre înjunghierea unui episcop din Sydney, ceea ce l-a determinat pe prim-ministrul Anthony Albanese să îl numească pe Musk un „miliardar arogant”.

Autoritatea de reglementare a renunţat ulterior la contestaţia împotriva X după un eşec în faţa instanţei federale.

X a blocat accesul utilizatorilor australieni la postările despre înjunghiere, dar a refuzat să le elimine la nivel global, pe motiv că normele unei ţări nu ar trebui să controleze internetul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor