Wikileaks va publica milioane de e-mail-uri Stratfor

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, participă la o conferinţă de presă în centrul Londrei pe 27 februarie, 2012.
Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, participă la o conferinţă de presă în centrul Londrei pe 27 februarie, 2012. (Carl Court / AFP / Getty Images)

Luni, wikileaks a anunţat că va publica milioane de e-mail-uri confidenţiale ale agenţiei de informaţii Stratfor, cu sediul în Texas, din ultimii şapte ani.

E-mail-urile scurse, care datează din iulie 2004 până în decembrie 2011, arată "activităţile interioare ale unei companii care pozează ca distribuitor de informaţii, dar care furnizează servicii de informaţii confidenţiale marilor corporaţii", inclusiv Dow Chemical, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Raytheon, şi agenţiilor guvernamentale, a susţinut Wikileaks într-o declaraţie.

Stratfor, care se autointitulează o agenţie de informaţii la nivel mondial, a declarat cu două luni în urmă că reţelele sale de calculatoare au fost sparte, grupul de hackeri Anonymous asumându-şi responsabilitatea. În această spargere au fost luate adrese de e-mail şi informaţii privind carduri de credit.

Wikileaks a afirmat că cele 5 milioane de e-mail-uri obţinute arată că Stratfor vizează indivizi în numele clienţilor lor guvernamentali şi corporativi, şi că utilizează în secret mita pentru a obţine informaţii. Compania de informaţii a dobândit o reţea de informatori la nivel mondial, care sunt plătiţi prin intermediul conturilor bancare elveţiene şi prin cartele pre-plătite de credit.

"Stratfor deţine un amalgam de informatori sub acoperire şi cunoscuţi, care includ angajaţi guvernamentali, personal de ambasade şi jurnalişti din întreaga lume", a declarat site-ul, adăugând că au obţinut, de asemenea, lista de informatori şi unele dintre înregistrările de plăţi. Un informator, ce foloseşte numele de cod "Geronimo", primeşte plăţi în valoare de 1.200 de dolari pe lună.

Site-ul împotriva secretelor a susţinut că Stratfor a încercat să "submineze" Wikileaks, "mai mult de 4.000 de e-mailuri menţionând wikileaks sau Julian Assange."

Compania are, de asemenea, legături strânse cu guvernul SUA şi recrutează adesea foşti membri ai personalului, dar are înţelegeri şi cu jurnalişti şi organizaţii de ştiri, inclusiv Reuters şi Kiev Post, a declarat site-ul.

Stratfor a negat printr-o declaraţie afirmaţiile Wikileaks, susţinând că hacking-ul şi publicarea e-mail-urilor sale este o încălcare ilegală a vieţii private. "Unele dintre mesajele e-mail pot fi falsificate sau modificate pentru a include inexactităţi, unele pot fi autentice", a spus firmă.

"Noi nu le vom valida. Nici nu vom explica gândirea care a dus la producerea lor. După ce ne-a fost furată proprietatea, nu vom deveni victime de două ori prin a răspunde la întrebări în legătură cu e-mail-urile", se arată în declaraţie.

După ce procedurile sale operaţionale au fost puse sub semnul întrebării, Stratfor a afirmat că are o reţea de surse din întreaga lume şi că informaţiile sunt obţinute "într-un mod simplu."

"Stratfor nu este o organizaţie guvernamentală, nici afiliată vreunui guvern. E-mail-urile sunt proprietate privată. Ca toate e-mail-urile private, ele au fost scrise la întâmplare, gândind că nimeni altcineva în afară de expeditor şi destinatar nu le va citi vreodată. Ele ar trebui citite ca atare", a declarat compania.