Erdogan respinge cererile Arabiei Saudite de a retrage trupele turceşti din Qatar

Capitala Qatarului, Doha. (Getty Images)
Andrei Popescu
26.06.2017

Preşedintele turc Recep Erdogan a descris cererea făcută de Arabia Saudită şi de aliaţii săi Qatarului - de a retrage trupele turceşti din Qatar ca precondiţie a restabilirii relaţiilor bilaterale - ca fiind lipsită de respect.

La două zile după ce Riadul a publicat pachetul de 13 cereri făcute Qatarului, preşedintele turc a reiterat sprijinul pe care îl acordă micului stat şi a subliniat că cele 13 puncte încalcă legislaţia internaţională.

“A cere Turciei să îşi retragă trupele din Qatar este în primul rând lipsit de respect faţă de noi” a declarat Erdogan în Istambul. “Nu avem nevoie de permisiunea cuiva pentru a stabili baze militare cu partenerii noştri. Sprijinim şi apreciem poziţia Qatarului în cazul celor 13 puncte. Este o abordare foarte, foarte urâtă de a încerca o interferenţă cu acordul”.

Alianţa condusă de saudiţi, care aparent acţionează cu acordul cel puţin tacit al SUA, a dat un ultimatum de 10 zile Qatarului pentru a respecta o listă de cereri – care includea închiderea reţelei de televiziune Al Jazeera, restrângerea contactelor cu Iranul, retragerea trupelor turceşti din Qatar şi ruperea legăturilor cu Frăţia Musulmană.

Doha a răspuns spunând că nu va respecta nici una dintre cereri, iar poziţia lui Erdogan pare să sprijine poziţia qatariotă.

Ultimatumul dat de Arabia Saudită va expira la 3 iulie.

Arabia Saudită nu a clarificat ce anume intenţionează să facă în cazul în care Qatarul nu va agrea să respecte cererile sale.

Riadul şi Ţările Consiliului de Cooperare al Golfului au impus deja restricţii pe uscat, pe mare şi aer, ridicând o blocadă împotriva Qatarului, care a găsit însă sprijin la Teheran.

Motivul oficial al supărării Arabiei Saudite – anume ca Doha sprijină terorismul internaţional – este considerat ridicol de majoritatea analiştilor.

Boicotul saudit, care a inclus şi ţări precum Egiptul – a fost impus la câteva zile după ce Donald Trump a vizitat Arabia Saudită, pe fundalul strângerii relaţiilor dintre Arabia Saudită şi Israel.

Iranul şi Frăţia Musulmană sunt consideraţi de liderii saudiţi şi aliaţii lor drept ameninţări la adresa securităţii din zonă.

Arabia Saudită duce, de mai mulţi ani, un război prin terţi cu Iranul, în Yemen, unde majoritatea shiită se află sub un regim sunit impus de Arabia Saudită.

Duminică, Secretarul american de stat Rex Tillerson a declarat că unele dintre cererile făcute Qatarului sunt „foarte greu de respectat” dar nu le-a rejectat.

El a cerut statelor Golfului şi Qatarului să conlucreze pentru a rezolva lista, lucru care pare să sugereze şi mai mult că Washingtonul aprobă tacit măsurile impuse Qatarului.

La începutul mandatului său, Donald Trump, până atunci considerat un izolaţionist care se concentrează mai mult pe îmbunatăţirea situaţiei economice a SUA, a aprobat o operaţiune militară secretă în Qatar, lucru care pare să sugereze apariţia unor probleme între cei doi parteneri.

Situaţia din regiune este cu atât mai tensionată cu cât Iranul a ajutat Qatarul să spargă blocada impusă de vecinii săi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor