Vulpescu (OPSPI): La Oltchim au fost vândute peste 10 caiete de sarcini

Epoch Times România
12.09.2012

Până în prezent au fost vândute peste 10 caiete de sarcini pentru privatizarea Oltchim,, dar rezultatul se va vedea abia după dechiderea ofertelor şi desfăşurarea licitaţiei, a declarat miercuri şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu.

”Numai ieri (marţi, n.r.) s-au vândut trei caiete de sarcini pentru Oltchim. În total sunt vândute peste 10 caiete de sarcini, însă nu aş trage o conscluzie din numărul caietelor de sarcini vândute. Aş trage o concluzie în data de 18 septembrie, după ce vom fi deschis ofertele în plic sigilat cu preţul pe care l-ar oferi fiecare investitor interesat si eventual după etapa a doua, care va fi ăn aceeaşi zi de licitaţie cu strigare, unde, dacă vom avea cu cine, vom încerca să obţinem un preţ mai mare”, a spus Remus Vulpescu.

El a declarat că la Oltchim cea mai imprtantă problemă este cea a reluării operării.

”Este în momentul de faţă problema cea mai urgentă, pentru că niciun 'due diligence' nu se poate face la o companie industrială oprită. Nici climatul din companie nu este cel mai propice unei privatizări atunci când oamenii nu şi-au primit salariile de două luni. Noi acum încercăm să asigurăm plata salariilor integral pe luna iulie şi credem că vom reuşi în următoarele zile. Veste bună este că de ieri Oltchim are conducere executivă funcţională”, a explicat Vulpescu.

De asemenea, el a declarat că o altă veste bună este dialogul cu băncile, care este unul bun.

”O altă veste bună în curs de construire este că băncile care de-a lungul anilor au sprijinit financiar Oltchim nu au declinat posibilitatea de a sprijini. Discuţiile nu au avut loc doar săptămâna aceasta, ci tot au loc de vreo trei luni legat de Oltchim şi culmea, chiar dacă unele bănci au împrumutat zeci de milioane de euro şi Oltchim nu a performat pe propriile angajamente faţă de aceste bănci, situaşia este înţelească într-un cadru mai larg în cadrul băncilor. Băncile spun că există posibilitatea pentru a participa împreună cu acţionarul majoritar la un program de reluare a operării la Oltchim. În momentul de faţă noi încercăm să dimensionăm corect nevoile urgente ale Oltchim, acel capital de lucru pentru reluarea funcţionării. Ca să-l putem dimensiona corect avem nevoie de conducere executivă”, a mai spus Remus Vulpescu.

Licitaţia pentru privatizarea combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea va avea loc la 18 septembrie.

Statul deţine 54,8% din acţiunile Oltchim. În cadrul procedurii de privatizare, se vor vinde şi creanţele companiei, în valoare de circa 1,8 miliarde de lei, deţinute de AVAS şi Electrica.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor