Patru companii sunt interesate de privatizarea Oltchim
alte articole
Companiile TISE (Rusia), PCC SE (Germania), Pegamont Ploieşti şi Aisa Invest din Cluj sunt în continuare interesate de privatizarea Oltchim, au anunţat pentru The Money Channel surse din Ministerul Economiei, potrivit money.ro
Cele patru companii au depus oferte şi în primăvară.
Principalul acţionar minoritar la Oltchim, firma germană PCC, este cel care a confirmat direct pentru The Money Channel că este interesat de achiziţia pachetului majoritar. PCC deţine, potrivit anunţului de privatizare, 18,31% din acţiunile combinatului chimic.
Firma Aisa Invest face parte din Grupul "Serviciile Comerciale Române", controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza. SCR deţine un combinat similar cu Oltchim, Chimcomplex Borzeşti, iar prin achiziţia Oltchim urmăreşte concentrarea producţiei de produse chimice din România.
Pegamont este controlată în proporţie de 70% de Mircea Apostolescu, un om de afaceri din Ploieşti. Firma a derulat lucrări pentru companii precum Petrom, Transgaz, Conpet, Petromservice sau Rominserv.
Producătorul rus de energie electrică TISE, cu capital majoritar de stat, a fost înfiinţat la Moscova, în 2003. Are ca acţionari principali companiile Tehnopromexport, Zarubejneft şi Zarubejneftegaz, ultima subsidiară a Gazprom.
Licitaţia pentru privatizarea combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea va avea loc la 18 septembrie.
Metoda de privatizare a Oltchim este una combinată: licitaţie cu oferta în plic urmată, dacă va fi cazul, de negociere sau de licitaţie cu strigare după regula licitaţiei competitive, astfel cum este detaliat în Dosarul de Prezentare.
Criteriul de selecţie a ofertantului câştigător este cel mai mare preţ oferit pe acţiune.
Aceeaşi metodă de vânzare se preconizează a fi aplicată şi pentru vânzarea creanţelor pe care AVAS şi Electrica le deţin asupra Oltchim.