Hawaii lovit de cutremure şi zeci de replici. Vulcanul Kilauea erupe pe neaşteptate

Alte două cutremure au forţat izbucnirea a noi salve de lavă şi cenuşă din vulcanul Kilauea, situat pe principala insulă din Hawaii. Peste 1.700 de persoane au fost nevoite să părăsească zona din cauza activităţii seismice în curs de desfăşurare.
Eruptie a vulcanului Kilauea din Hawaii, 3 mai 2018.
Eruptie a vulcanului Kilauea din Hawaii, 3 mai 2018. (Getty Images)

Două cutremure care au lovit vineri principala insulă din Hawaii au provocat şi mai multă panică după ce, cu o zi în urmă, vulcanul Kilauea a erupt pe neaşteptate după un alt cutremur şi mai multe replici.

Un cutremur de magnitudine 6,9 grade a lovit insula la ora locală 12:32 p.m., la aproximativ o oră după un alt cutremur a cărui magnitudine a fost de 5,4, potrivit Deutsche Welle.

Cel de-al doilea cutremur a avut epicentrul în apropierea zonei sudice a vulcanului, au precizat autorităţile.

Recentele seisme au izbucnit după un cutremur de magnitudine 5,0 care a avut loc joi, urmat de câteva zeci de replici care au zguduit insula. Cutremurul a fost urmat la câteva ore de o erupţie a vulcanului.

Erupţia vulcanului Kilauea – unul dintre cei cinci vulcani activi de pe insulă – a început joi după masă, ora locală, vulcanul aruncând lavă şi vapori nocivi asupra zonelor rezidenţiale din apropiere.

Aproximativ 1.700 de rezidenţi din Leilani Estates şi Lanipuna Gardens au fost evacuaţi. Altor rezidenţi din districtul Puna li s-a cerut de asemenea să îşi părăsească locuinţele.

În total, aproximativ 10.000 de persoane au fost afectate şi câteva locuinţe au fost distruse. Agenţia de Apărare Civilă din Hawaii a declarat că au fost deschise două adăposturi de urgenţă pentru evacuaţi.

Imaginile video surprinse cu drona de un rezident au arătat cum lava înainta încet prin Puna.

Vulcanul Kilauea a erupt aproape în continuu timp de peste 3 decenii şi este unul dintre cei mai activi vulcani din lume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură