ONU: Cercul de Foc al Pacificului foarte activ: erupţii vulcanice şi cutremure în Asia

Vulcanul Mayon din Filipine
Vulcanul Mayon din Filipine (TED ALJIBE/AFP/Getty Images)

Erupţiile vulcanice şi cutremurele din Asia şi Alaska din ultimele câteva zile indică faptul că Cercul de Foc al Pacificului este “foarte activ”, a avertizat ONU.

Vulcanul Mayon din Filipine s-a aflat în pragul erupţiei în această săptămână, lava curgând în afara craterului şi cenuşa învăluind satele învecinate.

Peste 55.000 de localnici şi-au părăsit locuinţele şi comunităţile după cea de-a doua explozie care s-a produs marţi dimineaţă.

Un seism de magnitudine 7,9 a lovit marţi la sud-est de Chiniak, în Alaska, ameninţând cu declanşarea unui tsunami despre care s-a prezis că ar putea lovi întreaga Coastă de Vest a SUA, Alaska şi Canada.

Cutremurul a fost evaluat iniţial la 8,2 grade pe Scara Richter, însă a fost retrogradat de Institutul Geologic american (USGS).

Teritoriile de pe Cercul de Foc al Pacificului, unde se întâlnesc plăci tectonice, sunt marcate de frecvente activităţi seismice şi vulcanice. Dar seria de cutremure şi erupţii vulcanice au determinat Biroul ONU pentru Reducerea Riscului pentru Dezastre să afirme că “Cercul de Foc al Pacificului este activ acum”.

Peste jumătate din vulcanii activi ai lumii aflaţi deasupra nivelului mării încercuiesc Oceanul Pacific. Aproximativ 90% dintre cutremurele lumii au loc în această zonă, conform USGS.

Un bărbat a fost ucis şi cel puţin 11 persoane au fost rănite când erupţia neaşteptată vulcanului Kasatsu-Shirane în Japonia a aruncat pietre asupra schiorilor la o staţiune montană cu câteva zile în urmă. O avalanşă declanşată la scurt timp după erupţia vulcanului a prins sub zăpadă aproximativ 12 schiori.

Miercuri, un cutremur de magnitudine 6,2 a lovit în largul insulei Honshu, la mică distanţă de insula Hokkaido.

Între timp, în capitala indoneziană Java, numeroşi oameni au ieşit din zgârâie nori după ce oraşul a fost zguduit de un cutremur de magnitudine 6.

Cutremurul a cauzat câţiva răniţi şi a provocat pagube la cel puţin 130 de clădiri, însă autorităţile au exclus riscul de tsunami.

Vulcanul Agung din estul insulei indoneziene Bali rămâne în stare de alertă pentru o erupţie majoră.

Vulcanul Sinabung, care a devenit activ pe neaşteptate în 2010, a răspândit cenuşă vulcanică asupra satelor şi culturilor fermierilor din provincia indoneziană Sumatra de Nord în decembrie 2017.

În mai 2017, o erupţie a vulcanului Sinabung a provocat moartea a şapte oameni, iar o erupţie în februarie 2014 a dus la moartea a 16 persoane.

În 16 ianuarie, USGS a anunţat patru erupţii în curs de desfăşurare în Asia – vulcanul Suwanose Jima în Insulele Ryukyu, vulcanul Aira de pe insula Kyushu, alături de vulcanii Mayon şi Agung.